Yem Bezelyesi

Yem bezelyesi, yeşil renkli ve kuru ot üretimi, hayvanları otlatmak veya bitkileri yetiştirmek için yeşil gübre yetiştirilir. Bir yıllık kullanılan yem bitkisidir. Birçok yörede (Külür veya kürül) isimleri ile adlandırılarak tarımı yapılır. Özelikle otu ve tanesi için yetiştirilmektedir, bütün çiftlik hayvanlarının bakılması ve beslenmesinde başarı ile kullanılır.
Batı Avrupa ülkeleri soyanın yerine yem kullanır. Sığırlarda ve büyük baş hayvanlarda günde 3-4 kg kuru yem bezelyenin süt verimi ve kalitesini olumsuz etkilemediği belirtilmiştir. Hayvanları şişirme tehlikesi bulunduğundan dolayı tahıllarla karışım halinde verilmesi gerekir.

Yem Bezelyesi Ekim

Ekim zamanı bölgelere göre, değişmesiyle birlikte şubat sonu ve mart sonudur. Ekme şekli ve ekme aralıkları çeşit özelliğine, büyüklüğüne ve değerlendirilme şekillerine göre değişmektedir. Tohum ekim derinliği 3-5 cmr17'dir. Düz tarlaya ekilmelidir. Tohum üretimi için 12-15 kg/da tohum atılmaktadır. Serpme ekimlerde ot üretebilmek için 20-25, tohum üretimi yapabilmek için 15-20 kg tohum kullanılır. Belirli sıra aralığı 20-40 cm'dir. Tahıllarla karışık ekimde daha sağlam olabilmesi için saplı olması nedeniyle arpa tercih edilmekte ve dekara 7-9 kg arpa, 8-10 kg yem bezelyesi tohumunun ekilmesi önerilir.

Yem Bezelyesi Gübreleme: 

Aşılama yapıldıysa veya toprakta yeterli yoğunlukta bakterinin bulunduğu biliyorsak, ekim yaparken dekara verilecek 2-5 kg kadar başlangıç azotu yeterli olabilir.
Yem bezelyesinin fosfora gereksinimi fazladır. Bu nedenle, özellikle kumlu topraklarda, sulanan alanlarda ve yağmurlu bölgelerde, dekara 5-10 kg civarında fosfor verilmesi önerilir. Toprak analiz sonuçlarına göre, diğer besin elementlerinin de eksikliği söz konusu olduğunda giderilme yoluna gidilir.

Yem Bezelyesi Hasat

Kuru ot amacıyla çiçeklerin başlangıcı ile %50 çiçeklendirme devresi arasında biçim yapılır. Ürün silaja işlenecekse şekil zamanı biraz daha geciktirilir. %50 çiçeklerime devresinde yapılan şekillerde, yaklaşık %20-22 ham protein içeren, 500-1000 kg/da kuru ot verimi alınır. Tohum için hasat zamanı ise alt baklaların sararmaya girdiği dönemdir.
19.01.2024 22:08:05
Yem Bezelyesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yem Bezelyesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Yem Bezelyesi"
İyi günler. Yaşadığım cografyada ilkbaharım ortalarına doğru yem bezelye otlu alanlarda hemen her yerde yetişmektedir. Çocukluk günlerimizde bunu alır çiğ şekilde yerdik ve çok tatlı gelmekteydi. Bunu yemeklerde kullanırsak herhangi bir sakıncası olur mu? Aynı zamanda nasıl tüketirsek faydalı olur?
Zehra . 25.10.2018 14:39:41

Bezelye Kaç Dakikada Pişer

Bezelye kaç dakikada pişer, bezelye bildiğimiz gibi yaz sebzesidir. Ancak kışın gerek konservesi gerekse dondurulmuş olanını da bulmak mümkündür. Bezelyenin ...
Devamını Oku

Dondurulmuş Bezelye Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş Bezelye Nasıl Pişirilir İlkbahar ve yaz mevsiminin enfes lezzetlerinden bir tanesi olan bezelye içerisinde bulunan nişasta, lif, antioksidan, kar...
Devamını Oku

Rüyada Bezelye Görmek

Rüyada Bezelye görmek, rüyanın içeriğine ve kim aracılığıyla görüldüğüne yönelik farklı biçimlerde açıklanabilir. Rüyada bezelye rastlamak rüya yorumcul...
Devamını Oku

Yem Bezelyesi Yetiştiriciliği

Yem bezelyesi yetiştiriciliği, aslında oldukça zahmetli bir iştir. Çünkü yetiştirilmesinde birçok farklı işlemleri bulunan yem bezelyesinin üretimi oldukça z...
Devamını Oku

Rüyada Bezelye Pişirmek

Rüyada bezelye pişirmek, sıkıntıdan sonra umduğu beceriye, uğraşarak aradığı paraya, zorluklarla rekabet ederek özlediği onura, uğraşarak kazandığı gali...
Devamını Oku

Bezelye Nasıl Haşlanır

Bezelye nasıl haşlanır, Bezelye pilavdan, böreğe kadar birçok yemek yapılırken kullanılan bir sebzedir. Bezelye lif bakımından çok zengin bir yiyecek olduğun...
Devamını Oku

Garnitürden Bezelye Yemeği

Garnitürlü bezelye tarifi, garnitürlü bezelye et yemeklerinin pilavların yanına çok yakışan yemeklerden biridir. Hazır garnitür kullanıldığı için oldukça pra...
Devamını Oku

Yem Bezelyesi

Yem Bezelyesi, Yem bitkilerinin büyük çoğunluğu baklagil ve buğdaygil ailelerine ait bitkilerdir. Baklagillerden olan yeşil yem bitkileri diğer yeşil yem bit...
Devamını Oku

Fırında Bezelye

Fırında bezelye, fırında bezelye oldukça sevilen lezzetli ve besin değeri yüksek yiyeceklerden biridir. Yapımı kolay olan bir tariftir. Tavuklu etli sebzeli ...
Devamını Oku

Bezelye Kaç Kalori?

Bezelye Kaç Kalori, diye sorulduğunda veya bezelye kilo sorununa neden olur mu sorusu bezelye tüketmeyi seven kişilerce ve kilo vermek amaçlı diyet yapa...
Devamını Oku

Bezelye Çeşitleri

Bezelye Çeşitleri, bezelye, baklagillerden taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da tek taneleri yenilen bir bitki türü. Farklı taç yapraklı iki çenekli ba...
Devamını Oku

Bezelye Konservesi Nasıl Yapılır

Bezelye Konservesi Nasıl Yapılır, Bezelye baklagillerden taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da sadece taneleri yenilebilen bir bitki çeşididir. Ayrca taç yap...
Devamını Oku

Rüyada Bezelye Ayıklamak

Rüyada bezelye ayıklamak, Maddi ve manevi yükü olan kişiden uzak durmaya, uzun bir çalışma ve bekleyişin sonunda az olan kazancın ya da malın artacağına...
Devamını Oku

Bezelye

Bezelye, Baklagilerden olan bezelye, kabuğu ile ya da yalnız taneleri ile yenilen bir bitki türüdür. Ayrıca taç yapraklı iki çenekli baklagiller familya...
Devamını Oku

Kuru Bezelye

Kuru bezelye, bilindiği gibi etli bir yemektir. Son derece lezzeti ile özellikle soğuk havalarda insanların tüketebileceği en güzel yemeklerden biri olan kur...
Devamını Oku

Fırında Etli Bezelye

Fırında etli bezelye, fırında etli bezelye yemeği lezzetli ve besleyici bir yemek çeşididir. Fırında yapıldığı için çok daha lezzetli pratik olur. Pilavların...
Devamını Oku

Bezelye Ekimi

Bezelye Ekimi, Bezelye iklim isteği bakımından seçici bir bitkidir. Bezelye serin iklim sebzesidir. Donma noktasına yakın düşük sıcaklıkl...
Devamını Oku

Sarı Bezelye

Sarı bezelye, köken olarak çıkış yere Avrupa ve batı Asyadır. Sarı bezelye ilk ve orta çağlarda orta ve Kuzey Avrupa'da yetiştiriliyordu. 11. Yüz yılda İngil...
Devamını Oku

Bezelye Kavurması

Bezelye kavurması, bezelye kavurması içerisindeki malzemelere göre bazen ana yemek bazen de ana yemek yanına meze olur. Her şekilde de oldukça lezzetli tarif...
Devamını Oku

Bezelye Yemek Çeşitleri

Bezelye Yemek Çeşitleri, birbirinden farklı olarak onlarca yemek çeşidi hazırlanabilen bezelye sebzesi dört mevsimde de kolaylıkla bulunabilen sağlıklı ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bezelye Kaç Dakikada Pişer
Dondurulmuş Bezelye Nasıl Pişirilir
Rüyada Bezelye Görmek
Yem Bezelyesi Yetiştiriciliği
Rüyada Bezelye Pişirmek
Son Forum Konuları
Dondurucudan Çıkartılan Bezelyeler Acıydı? Zehitlendik Mi?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024