Bezelye çeşitlerinin ilkbahar ve sonbahar aylarında hasadı yapılır. Sultani bezelye ilk hasat zamanı toplandığı zaman fazla kılçığı olmaz ve yemeği çabuk pişer. İkinci hasat zamanı toplandığı zaman ise kılçıkları bıçakla alınır ve yemeğinin pişme süresi artar. Bezelyenin her çeşidi lif yönünden çok zengindir. Bu nedenle vücut için birçok yararlı ve koruyucu özelliği bünyesinde barındırır. Bunlar:
- Kalp ve damar hastalıkları için koruyucu özellik
- Kan şekerini düzene sokarak vücudun enerji düzeyini dengeleyici özellik
- Kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürücü özellik
- Kalp krizi geçirme riskini düşürücü özellik
- Kansızlık ve kan kanserine karşı koruyucu özellik
- Bağırsak kanser riskini azaltan özellik
- Karaciğerin çalışmasını düzene sokucu özellik
- Kabızlık giderici özellik
- Kemik gelişimini destekleyeceği özellik
Bezelye vitamin yönünden de çok zengindir.
İçeriğinde C vitaminin yanı sıra A vitamini, B6 vitamini, K vitamini, demir, fosfor, lesitin ve potasyum gibi mineraller bulunur.
Sultani bezelyenin kılçıklarının taze fasulye gibi ayıklanması gerekir. Yine aynı şekilde pişirmesi de taze fasulyeye benzemektedir. Sultani bezelye ile etli-etsiz, kıymalı-kıymasız şekilde tencere yemeği ve fırın yemeği yapılır. Aynı zamanda zeytinyağlısı ve kızartması da yapılır. Sultani bezelye kurutularak, dondurularak, konservesi yapılarak ileride tüketmek için saklanabilir. Taze bezelyenin su oranı yüksek olduğu için sindirimi daha kolaydır. Yapılan yemeklere örnek olarak sultani bezelye bastısı, soslu sultani bezelye, sultani bezelye çorbası, sultani bezelye salatası, sultani bezelye kızartması, kıymalı sultani bezelye, sultani bezelye kapaması, püreli sultani bezelye, sultani bezelye kavurması sayılabilir.
Bezelye çok kuvvetli bir besin olduğu için bazı kişiler bezelyeyi sindirmekte güçlük çekebilir. Bu durum farklılık gösterir ama bazı kişilerde bezelye tüketimi sonrası hazımsızlık yaşandığı da gözlemlenmiştir. O nedenle bezelye tüketimi yaz mevsiminde haftada bir, iki haftada bir şeklinde yapılmalıdır.