Etli Bezelye
Etli Bezelye, bezelye baklagiller ailesinden olup taze, yeşil kabuğu ile taneleri yenilen ve yine yeşil kabuğundan ayıklanıp yalnız iç taneleri yenilen bir bitki türüdür. Bezelye adlı bu sebze çok lezzetli ve çok besleyici bir bitkidir. İlkbahar ve yaz aylarında yetişmektedir. Bezelyenin birçok çeşidi vardır. Tarla bezelyesi ve Bahçe bezelyesi adları verilen bu sebzenin ömrü bir yıllık olup otsu bir bitkidir.
Bezelye çeşitlerinden bir türü vardır ki sadece iç taneleri yenir. Bazı bezelyeler de iç kabuğundaki sert tabaka olmadığı için Sultani bezelye adıyla bilinmekte ve bu bezelyeler kabuğu ile yenmektedir. Bir başka her zaman çok kullandığımız önemli çeşitlerden biri de taneleri iri olan Araka Bezelyesidir. İşte bu Araka Bezelyesi ile sizlere tarifini vereceğim Etli Bezelyeyi anlatalım. Bezelye sebzesi pek çok yemeklerde ve çorbalarda kullanılmaktadır. Gerek bu sebze yemeklerde kullanılırken bazı yemeklerde de garnitür olarak da kullanılmaktadır. Bezelyenin taze tanelisi olurken kabuklusu da olur ve kurutulur ve konservesi yapılır ayrıca taneleri ayıklanıp dondurucularda da saklanmaktadır. Vitamin bakımından çok zengin bir sebzedir. Etli Bezelye yemeğinin belli başlı bir yöresi yoktur. Hemen hemen her yörede pişirilmektedir. Kimi yöreler kabuklu pişirirken bazı yöreler de taneli pişirilmektedir.
Etli Bezelye Yapmak İçin Gerekli Malzemeleri- Yarım kilogram bezelye
- 2-3 adet patates
- 1-2 adet havuç
- 300 gram kuşbaşı et
- 1 adet kuru soğan
- Bir tatlı kaşığı domates salçası
- Sıvıyağ
- Tuz
- Bir tatlı kaşığı toz kırmızı biber
Etli Bezelye Nasıl Yapılır?
Bir adet soğanı yemeklik doğrayalım.
Yemeğimizi pişireceğimiz bir tencereye soğanı koyalım. Üzerine de sıvı yağımızı dökelim. Havucumuzu küp-küp doğrayalım. Patateslerimizi de küp-küp doğrayalım. Tenceremizi ocağımıza koyalım. Soğanlarımız pembeleşene kadar kavuralım. Ardından da havucu ilave edelim, soteleyelim. Bu arada kuşbaşı etimizi de başka bir tencerede bu düdüklü tencerede olabilir etlerimizi güzelce haşlıyoruz etimizin suyunu kesinlikle dökmüyoruz. Havucumuzda sotelenince patatesimizi ilave ediyoruz. Bir iki karıştırıp salçamızı ve haşlanmış etlerimizi ilave edip birlikte kavuruyoruz. Tuzunu ve arzuya göre kullanmak istediğiniz baharatları ilave ederek üzerine de taze ayıklanmış bezelyeleri ilave ediyoruz. Karıştırıp üzerine 2 bardak sıcak su ilave ederek pişmeye bırakıyoruz. Kaynamaya başlayınca ocağımızı kısıp 25-30 dk pişmesi için yeterlidir. Bezelyelerin pişip pişmediğini 20 dk'dan sonra kontrol ederseniz çok daha iyi olur. Yanına pirinç pilavı ve salata ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun.
20.01.2024 15:29:22
Etli Bezelye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Etli Bezelye"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|