Bezelye

Bezelye, baklagiller ailesinin taze, yeşil kabuğu ve küçük taneleri olan, sadece taneleri tüketilen bir bitki çeşididir. Ayrı taç yapraklı, iki çenekli baklagiller ailesinden tırmanıcı özelliği olan bir bitkidir. Bezelye adı verilen bu lezzetli ve çok besleyici sebze ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. Gövdesi çok uzun olup, bitkinin ağırlığını kaldıramayacak kadar incedir.
Beyaz çiçek açan bir bitki olup, yuvarlak taneleri vardır. Meyvesi bakla veya fasulyeye benzeyen bu bitkinin tohumları bir kılıf içerisinde dizilmiş gibidir. Bezelye sebzesi çok eski dönemlerden bu yana yetiştirilmektedir. Bezelyenin ana vatanı Avrupa ve Batı Asya'dır. İlk ve orta çağlarda, Orta Avrupa ve Kuzey Avrupa'da, 21. Yüzyıldan sonra da İngiltere'de geniş ölçüde yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise dünyanın pek çok yerinde yetiştirilebilmektedir. Ülkemizde ise diğer sebzeler ve fasulye kadar olmamakla beraber bol miktarda yetiştirilen bir sebzedir.

Bahçe bezelyesi, tarla bezelyesi adları verilen bu bir senelik otsu bitkinin birçok türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları bodur olup 30–40 cm boylanarak yeşil yapraklarıyla toprağa yayılıp zemini örtmektedir. Bu tür bezelyeler tarla bezelyesi olarak adlandırılmaktadır. Çiçekleri karışık renkli olup, taneleri basık, renkleri de esmer kül rengi veya yeşil renktedir Ekseriya taneleri lekelidir. Sırık bezelyesi denilen diğer bir çeşidi ise gövdesinden çıkardığı sülüklerle uzun boylu ne bulursa ona tutunan tırmanıcı bir bitkidir.
Sırık bezelyesi daha çok bahçe bezelyesi olarak tanımlanmaktadır. Sırık bezelyesinin çiçekleri ise beyaz olup, taneleri yuvarlaktır. Tanelerine göre beyaz, sarı ve yeşil olan türleri de vardır. 70–90 cm'ye kadar uzayabilen bir türdür. Bu sırık bezelyeleri yetiştirilirken herekle desteklenmek durumundadır. Bezelye türlerinden bazılarının sadece taneleri tüketilir. Bazı bezelyelerde ise parşömen adı verilen sert tabaka bulunmamaktadır. Sultani bezelye adı verilen bu tür bezelyeler kabuğuyla beraber tüketilir. Bir başka önemli çeşidi ise taneleri irice olan araka bezelyesidir. Bezelye nişasta, lif, antioksidan, karoten ve protein miktarları yüksek olan bir besindir. Bezelye C vitamini açısından diğer baklagillere göre daha güçlüdür. İçeriğinde C vitaminin yanı sıra; A, B, demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri de barındıran bir besindir.

Bezelye Üretimi Nasıl Yapılır?

Bezelye bitkisi, kurutulmuş taneleriyle çoğaltılır. Bu taneler, bezelye tarımının yapılacağı bahçe ya da tarlaya doğrudan doğruya ekilerek üretime başlanır. İlkbaharda hasadı yapılan bezelyelerin ekim işlemleri ekim-kasım-aralık aylarında, yazın hasadı olan bezelyelerin ekimleri ise ilkbahar aylarında yapılmaktadır. Kışı sert olmayan bölgelerde ilkbaharda hasat alınacak şekilde ekim yapılmalı, kışı sert olan bölgelerde ise yazın hasadı yapılacak şekilde ekimler yapılmalıdır. Bezelye tohumları ise kesinlikle soğuk ve yaş olan toprağa ekilmeye uygun değildir, aynı toprakta iki sene art arda bezelye tarımı yapılmamaya dikkat edilmelidir. Baklagillerden olması, toprağı temiz, güçlü bir şekilde bırakmasından ötürü, kendisinden sonra herhangi bir tahılın ekilmesi daha uygundur.

Bezelyenin Faydaları Nelerdir?

  • Bezelye bitkisi lif yönünden zengin olması sayesinde kalp-damar hastalıkları yönünden koruyucu özelliğe sahiptir ve kan şekerini dengeler.
  • Kolayca çözümlenebilir türlü lif maddelerini çok miktarda bulunduran bezelye, çoğunlukla kanda bulunan kötü kolesterol düzeyini düşürücü tesire sahiptir.
  • Kalp krizi geçirme riskini aza indirger. Besinde bulunan yüksek orandaki lif, midede uzun süre kalabilir. Böylece kandaki şeker düzeyindeki artma ve azalmaları bir düzene sokarak vücudun enerji düzeyini sabit tutar.
  • İştahı açıcı olmasının yanı sıra kişilerin ruhsal durumunu da düzeltir.
  • Yüksek oranda B1 vitamini bulunan bezelye, uykuyu düzenleyici etkiye sahiptir.
  • Karaciğerin çalışmasını düzenler ve bağırsak kanseri olma riskini azaltır.
  • Bezelye taze olarak tüketildiğinde bağırsakları çalıştırarak kabızlığı engeller.
  • Kasların gelişmesine ve yenilenmesini sağlar. Kemik gelişimini destekler.
19.01.2024 23:41:15
Bezelye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bezelye Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Bezelye"
Bezelye yaz aylarının baklagillerinden olsada daha çok kışın tüketilen bir sebzedir. Sezon sonlarına doğru fiyatı iyiden iyiye düşen bezelye kilolarca alınır ve ayıklanarak buzdolabı poşedi ile buzluğa atılır. Hiç bir şekilde başka işlem gerektirmeden sonrasında istenildiği zaman çıkartılarak yemeği yapılır. bu özelliği bir çok çalışan bayan için büyük avantajdır.
Ferzane . 30.08.2018

Bezelye Kaç Dakikada Pişer

Bezelye kaç dakikada pişer, bezelye bildiğimiz gibi yaz sebzesidir. Ancak kışın gerek konservesi gerekse dondurulmuş olanını da bulmak mümkündür. Bezelyenin ...
Devamını Oku

Dondurulmuş Bezelye Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş Bezelye Nasıl Pişirilir İlkbahar ve yaz mevsiminin enfes lezzetlerinden bir tanesi olan bezelye içerisinde bulunan nişasta, lif, antioksidan, kar...
Devamını Oku

Rüyada Bezelye Görmek

Rüyada Bezelye görmek, rüyanın içeriğine ve kim aracılığıyla görüldüğüne yönelik farklı biçimlerde açıklanabilir. Rüyada bezelye rastlamak rüya yorumcul...
Devamını Oku

Yem Bezelyesi Yetiştiriciliği

Yem bezelyesi yetiştiriciliği, aslında oldukça zahmetli bir iştir. Çünkü yetiştirilmesinde birçok farklı işlemleri bulunan yem bezelyesinin üretimi oldukça z...
Devamını Oku

Rüyada Bezelye Pişirmek

Rüyada bezelye pişirmek, sıkıntıdan sonra umduğu beceriye, uğraşarak aradığı paraya, zorluklarla rekabet ederek özlediği onura, uğraşarak kazandığı gali...
Devamını Oku

Bezelye Nasıl Haşlanır

Bezelye nasıl haşlanır, Bezelye pilavdan, böreğe kadar birçok yemek yapılırken kullanılan bir sebzedir. Bezelye lif bakımından çok zengin bir yiyecek olduğun...
Devamını Oku

Garnitürden Bezelye Yemeği

Garnitürlü bezelye tarifi, garnitürlü bezelye et yemeklerinin pilavların yanına çok yakışan yemeklerden biridir. Hazır garnitür kullanıldığı için oldukça pra...
Devamını Oku

Yem Bezelyesi

Yem Bezelyesi, Yem bitkilerinin büyük çoğunluğu baklagil ve buğdaygil ailelerine ait bitkilerdir. Baklagillerden olan yeşil yem bitkileri diğer yeşil yem bit...
Devamını Oku

Fırında Bezelye

Fırında bezelye, fırında bezelye oldukça sevilen lezzetli ve besin değeri yüksek yiyeceklerden biridir. Yapımı kolay olan bir tariftir. Tavuklu etli sebzeli ...
Devamını Oku

Bezelye Kaç Kalori?

Bezelye Kaç Kalori, diye sorulduğunda veya bezelye kilo sorununa neden olur mu sorusu bezelye tüketmeyi seven kişilerce ve kilo vermek amaçlı diyet yapa...
Devamını Oku

Bezelye Çeşitleri

Bezelye Çeşitleri, bezelye, baklagillerden taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da tek taneleri yenilen bir bitki türü. Farklı taç yapraklı iki çenekli ba...
Devamını Oku

Bezelye Konservesi Nasıl Yapılır

Bezelye Konservesi Nasıl Yapılır, Bezelye baklagillerden taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da sadece taneleri yenilebilen bir bitki çeşididir. Ayrca taç yap...
Devamını Oku

Rüyada Bezelye Ayıklamak

Rüyada bezelye ayıklamak, Maddi ve manevi yükü olan kişiden uzak durmaya, uzun bir çalışma ve bekleyişin sonunda az olan kazancın ya da malın artacağına...
Devamını Oku

Bezelye

Bezelye, Baklagilerden olan bezelye, kabuğu ile ya da yalnız taneleri ile yenilen bir bitki türüdür. Ayrıca taç yapraklı iki çenekli baklagiller familya...
Devamını Oku

Kuru Bezelye

Kuru bezelye, bilindiği gibi etli bir yemektir. Son derece lezzeti ile özellikle soğuk havalarda insanların tüketebileceği en güzel yemeklerden biri olan kur...
Devamını Oku

Fırında Etli Bezelye

Fırında etli bezelye, fırında etli bezelye yemeği lezzetli ve besleyici bir yemek çeşididir. Fırında yapıldığı için çok daha lezzetli pratik olur. Pilavların...
Devamını Oku

Bezelye Ekimi

Bezelye Ekimi, Bezelye iklim isteği bakımından seçici bir bitkidir. Bezelye serin iklim sebzesidir. Donma noktasına yakın düşük sıcaklıkl...
Devamını Oku

Sarı Bezelye

Sarı bezelye, köken olarak çıkış yere Avrupa ve batı Asyadır. Sarı bezelye ilk ve orta çağlarda orta ve Kuzey Avrupa'da yetiştiriliyordu. 11. Yüz yılda İngil...
Devamını Oku

Bezelye Kavurması

Bezelye kavurması, bezelye kavurması içerisindeki malzemelere göre bazen ana yemek bazen de ana yemek yanına meze olur. Her şekilde de oldukça lezzetli tarif...
Devamını Oku

Bezelye Yemek Çeşitleri

Bezelye Yemek Çeşitleri, birbirinden farklı olarak onlarca yemek çeşidi hazırlanabilen bezelye sebzesi dört mevsimde de kolaylıkla bulunabilen sağlıklı ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bezelye Kaç Dakikada Pişer
Dondurulmuş Bezelye Nasıl Pişirilir
Rüyada Bezelye Görmek
Yem Bezelyesi Yetiştiriciliği
Rüyada Bezelye Pişirmek
Son Forum Konuları
Dondurucudan Çıkartılan Bezelyeler Acıydı? Zehitlendik Mi?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024