Bezelye Yetiştiriciliği

Bezelye yetiştiriciliği, bezelye baklagiller familyasından olup, beslenmemiz için oldukça önemli bir sebzedir. İçerdiği protein ve karbonhidratın dışında, A, B, D vitaminleriyle mükemmel bir besindir. Çeşitli türleri bulunan bezelyenin bodur yetişenleri 30-40 cm'ye kadar boylanır ve toprağa yayılarak yeşil yapraklarını yerlere serer. Sırık denilen türü de gövdeden çıkan sürgünlerle tırmanıcı şekilde yetiştirilir.
Bazı bezelyelerin sadece taneleri tüketime uygun iken, bazılarının kabukları taneleriyle birlikte tüketilebilir.

Bezelye yetiştiriciliğinde iklim isteği

Bezelye yetiştiriciliği fazla zahmetli olmaz. Genellikle serin iklimi seven yapısıyla, donma noktasına çok yakın sıcaklıklara bile dayanabilen bezelyeyi her bölgede yetiştirmek mümkündür. Özellikle serin ve nemli bölgelerde daha iyi gelişim gösterir. Ancak sıcak ve kuru hava koşulları olan bölgelerde bezelye yetiştirmek biraz külfetli olabilir. Yetiştirilme sürecinde hava sıcaklığının donma noktasının üzerine çıkması gerekir. Çimlenme zamanında ise toprakta yüksek nem olursa tohumlar çürüyebilir. Bu yüzden iklim koşulları elveriyorsa, bezelye yetiştiriciliği yapabilirsiniz.

Bezelye ekiminde tohumlar toprak sıcaklığı 7-8 derece olduğu zaman yapılmalıdır. 2 derecede bile tohumların çimlenmesi mümkün olsa da çimlenme süreci oldukça yavaş olur. Tohumların çimlenmesi ve çiçeklenmesi arasında geçen dönemde ise sıcaklık 18-21 derece arasında olursa, mükemmel olur.
Eğer sıcaklık yüksek olursa, çimlenen tohumların çiçeklenme süreci de kısalır. Çiçeklenmeden olgunluğa kadar geçen süreçte sıcaklığın 10 dereceden düşük olması halinde bezelye daneleri olgunlaşamaz. Bezelye geliştiği dönemde yüksek sıcaklıktan ve güneşte fazla kalmaktan hoşlanmaz. Bu süreçte bezelye yetiştiriciliğinde rutubet ve serin bir ortam en idealidir. Yüksek sıcaklık ve kuraklık ise gelişme döneminde bezelyenin gücünü generatif faza harcamasına yol açacağından, gelişimi bodur kalır ve bitkinin meyveleri istenen irilikte olmaz. Hızlı bir olgunlaşma süreci geçirdiğinden, verim ve kalite sekteye uğrar ve kayıplar artar. Bezelyenin gelişiminde ışıkta önemli bir unsurdur. Işık ne kadar iyi olursa, çiçeklenme o kadar fazla olur.

Bezelye yetiştiriciliğinde toprak isteği

Bezelye iklim olarak serin ve yağışlı dönemlerde yetiştirildiğinden, alüvyal ve su tutma özelliği fazla olan topraklar tercih edilir. Bu şekilde daha iyi bir gelişim sağlanır. Toprak başlangıçta sonbahar döneminde 20-25 cm derine kadar iki kez sürülerek havalandırılır. Toprak işlenerek, düzeltilir. Bu şekilde tohum ekimine hazır hale getirilir. Ekim dönemi iklim koşullarına göre ayarlanır. Şubat ayının başından mart ayı ortasına kadar erkenci ve yarı erkenci türler ekilirken, Nisan ayı başına kadar yarı erkenci olan ve geçici türler, bu tarihten sonra ekilenler ise sıcağa daha dayanıklı olan türlerdir.

Tohumların ekim şekli ve aralıkları türlerin özelliğine bağlı şekilde, işletmenin büyüklüğü ile farklılık gösterebilir. Tohumlar toprağa 3-5 cm derinlikte ekilir. Bu dönem düzenli yağış alan yerlerde ya da sulamanın düzenli yapıldığı yerlerde, düz alana ekim tavsiye edilir. Bezelyenin türü sırık olursa masuralarla ekim yapılması uygundur. Bodur olanlarda düz tarlaya mibzer yardımıyla ekilmelidir. Düze ekimde 30-40 cm sıra aralığı, 5-10 cm sıra üzeri aralıkları uygundur. Sırık türlerde ise 50-80 cm sıra aralığı, 15-25 cm sıra üzeri yeterlidir.

Bezelye yetiştiriciliğinde bakım ve hasat

Bitki toprak üzerine çıktığı zaman, ilk haftada gelişimi yavaş olur. 4-5 yapraklı olduğunda topraktaki yabancı otlar temizlenmeli, toprak havalandırılmalı, kaymak tabaka kırılmalı ve seyreltme için ilk çapa yapılmalıdır. Bu çapa yüzeysel olmalı ve kökler zarar görmemelidir. İlk çapa yapıldıktan 20 gün kadar sonra, bezelyeler 25-30 cm boylanır. Bu dönemde yabancı otlar arttığı için ikini çapa yapılır. Bu dönem çiçeklenme öncesidir. Yapılan iki çapa bitkilerin gelişiminde yeterli olur.

Sırık türlerde ikinci çapayla herek verme işlemi yapılır. Bunlar bitkinin rüzgârdan zarar görmesine engel olur. Bezelye yetiştiriciliğinde çiftlik gübresinin kullanılmaması gerekir. Sonbaharda ekim yapıldıysa, sulamaya da gerek kalmaz. İlkbaharda hava koşullarına göre sulama planı yapılmalıdır. Çiçeklenme öncesinde ve meyve tutumunun ardından en az 2 sulama olmalıdır. Olgunlaşan meyveler en fazla 2-3 günde hasar edilmelidir.
19.01.2024 19:23:53
Bezelye Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bezelye Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Bezelye Yetiştiriciliği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bezelye Kaç Dakikada Pişer

Bezelye kaç dakikada pişer, bezelye bildiğimiz gibi yaz sebzesidir. Ancak kışın gerek konservesi gerekse dondurulmuş olanını da bulmak mümkündür. Bezelyenin ...
Devamını Oku

Dondurulmuş Bezelye Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş Bezelye Nasıl Pişirilir İlkbahar ve yaz mevsiminin enfes lezzetlerinden bir tanesi olan bezelye içerisinde bulunan nişasta, lif, antioksidan, kar...
Devamını Oku

Rüyada Bezelye Görmek

Rüyada Bezelye görmek, rüyanın içeriğine ve kim aracılığıyla görüldüğüne yönelik farklı biçimlerde açıklanabilir. Rüyada bezelye rastlamak rüya yorumcul...
Devamını Oku

Yem Bezelyesi Yetiştiriciliği

Yem bezelyesi yetiştiriciliği, aslında oldukça zahmetli bir iştir. Çünkü yetiştirilmesinde birçok farklı işlemleri bulunan yem bezelyesinin üretimi oldukça z...
Devamını Oku

Rüyada Bezelye Pişirmek

Rüyada bezelye pişirmek, sıkıntıdan sonra umduğu beceriye, uğraşarak aradığı paraya, zorluklarla rekabet ederek özlediği onura, uğraşarak kazandığı gali...
Devamını Oku

Bezelye Nasıl Haşlanır

Bezelye nasıl haşlanır, Bezelye pilavdan, böreğe kadar birçok yemek yapılırken kullanılan bir sebzedir. Bezelye lif bakımından çok zengin bir yiyecek olduğun...
Devamını Oku

Garnitürden Bezelye Yemeği

Garnitürlü bezelye tarifi, garnitürlü bezelye et yemeklerinin pilavların yanına çok yakışan yemeklerden biridir. Hazır garnitür kullanıldığı için oldukça pra...
Devamını Oku

Yem Bezelyesi

Yem Bezelyesi, Yem bitkilerinin büyük çoğunluğu baklagil ve buğdaygil ailelerine ait bitkilerdir. Baklagillerden olan yeşil yem bitkileri diğer yeşil yem bit...
Devamını Oku

Fırında Bezelye

Fırında bezelye, fırında bezelye oldukça sevilen lezzetli ve besin değeri yüksek yiyeceklerden biridir. Yapımı kolay olan bir tariftir. Tavuklu etli sebzeli ...
Devamını Oku

Bezelye Kaç Kalori?

Bezelye Kaç Kalori, diye sorulduğunda veya bezelye kilo sorununa neden olur mu sorusu bezelye tüketmeyi seven kişilerce ve kilo vermek amaçlı diyet yapa...
Devamını Oku

Bezelye Çeşitleri

Bezelye Çeşitleri, bezelye, baklagillerden taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da tek taneleri yenilen bir bitki türü. Farklı taç yapraklı iki çenekli ba...
Devamını Oku

Bezelye Konservesi Nasıl Yapılır

Bezelye Konservesi Nasıl Yapılır, Bezelye baklagillerden taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da sadece taneleri yenilebilen bir bitki çeşididir. Ayrca taç yap...
Devamını Oku

Rüyada Bezelye Ayıklamak

Rüyada bezelye ayıklamak, Maddi ve manevi yükü olan kişiden uzak durmaya, uzun bir çalışma ve bekleyişin sonunda az olan kazancın ya da malın artacağına...
Devamını Oku

Bezelye

Bezelye, Baklagilerden olan bezelye, kabuğu ile ya da yalnız taneleri ile yenilen bir bitki türüdür. Ayrıca taç yapraklı iki çenekli baklagiller familya...
Devamını Oku

Kuru Bezelye

Kuru bezelye, bilindiği gibi etli bir yemektir. Son derece lezzeti ile özellikle soğuk havalarda insanların tüketebileceği en güzel yemeklerden biri olan kur...
Devamını Oku

Fırında Etli Bezelye

Fırında etli bezelye, fırında etli bezelye yemeği lezzetli ve besleyici bir yemek çeşididir. Fırında yapıldığı için çok daha lezzetli pratik olur. Pilavların...
Devamını Oku

Bezelye Ekimi

Bezelye Ekimi, Bezelye iklim isteği bakımından seçici bir bitkidir. Bezelye serin iklim sebzesidir. Donma noktasına yakın düşük sıcaklıkl...
Devamını Oku

Sarı Bezelye

Sarı bezelye, köken olarak çıkış yere Avrupa ve batı Asyadır. Sarı bezelye ilk ve orta çağlarda orta ve Kuzey Avrupa'da yetiştiriliyordu. 11. Yüz yılda İngil...
Devamını Oku

Bezelye Kavurması

Bezelye kavurması, bezelye kavurması içerisindeki malzemelere göre bazen ana yemek bazen de ana yemek yanına meze olur. Her şekilde de oldukça lezzetli tarif...
Devamını Oku

Bezelye Yemek Çeşitleri

Bezelye Yemek Çeşitleri, birbirinden farklı olarak onlarca yemek çeşidi hazırlanabilen bezelye sebzesi dört mevsimde de kolaylıkla bulunabilen sağlıklı ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bezelye Kaç Dakikada Pişer
Dondurulmuş Bezelye Nasıl Pişirilir
Rüyada Bezelye Görmek
Yem Bezelyesi Yetiştiriciliği
Rüyada Bezelye Pişirmek
Son Forum Konuları
Dondurucudan Çıkartılan Bezelyeler Acıydı? Zehitlendik Mi?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024