Bezelye Ekimi

Bezelye Ekimi, önemli karbonhidrat ve protein bulunduran bezelye, baklagiller familyasında bulunan bir sebzedir. Birçok çeşidi bulunan bu bitkinin, bazıları bodur olup toprağa yayılır. Bazıları da uzun kafeslere ve çubuklara sarılarak büyütülür.

Bezelyenin iklim isteği


İklim açısından kaprisli olan bu bitki, serin ve ılıman iklimlerde yetişmektedir.
Donma noktasına yakın sıcaklıklara yakınlığıyla da bilinir. Serin ve nemli havalarda çok iyi gelişme gösteren bezelye, sıcak ve kuru havalarda isteksizdir. Yetiştirilene kadar donma sıcaklığının üstünde sıcaklıklarda kalması tavsiye edilir. Çimlenme döneminde ise toprağın rutubetli olması bitkiyi kurutur.

Toprak sıcaklığının 7-8 civarında olduğu zamanlarda ekimi yapılabilir. Gelişme döneminde yüksek sıcaklıktan ve uzun süreli güneşli havalardan hoşlanmaz. Gelişme döneminde rutubetli ve serin bir ortam isteyen bu bitki, yüksek sıcaklık ve kuraklıkta tüm enerjisini generatif faza harcadığı için gelişmeye elverişli değildir. Bu durumda bitki bodur kalarak istenen verimi vermez. Ayrıca mantari hastalıklara neden olarak ürünün satılamaz hale gelmesine neden olur.

Bezelye belli bir sıcaklığı aldıktan sonra generatif döneme geçer aksi takdirde vegatatif kalır. Bezelyenin çimlenmesi için gerekli sıcaklıklar 15-18 derecedir. Eğer sıcaklık 10 derece ve aşağılarına kadar düşecek olursa danenin olgunlaşması gerçekleşmez. Sıcaklığın 25 dereceye veya daha üzerine çıkması da bitkinin çimlenmesini engeller.

Bezelyenin toprak isteği


Alüvyal ve su tutmaya meyilli arazilerde yetişmeye elverişlidir. Ağır ve aşırı rutubetli topraklardan hoşlanmaz. Toprağın ıslak olması gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle gövde ve meyveyi ıslak topraktan uzak tutmak için gerekli önlemler alınmalıdır. Düşük pH bulunan topraklarda dane verimi az olduğu için pH değeri 6-7 derecede olan topraklar tercih edilmelidir.

Bezelyenin yetiştirilme şekli

  • Toprağın hazırlanması
  • Çapalama
  • Sulama
  • Herek verme
  • Gübreleme
  • Olgunlaşma ve hasat
Bezelye ekimi için toprağın nasıl yapılır?

Toprakta bulunan azot ve mikroorganizmaların faaliyetlerini hızlandırmak için sonbaharda 20-25 cm derinlikte iki defa toprak sürülerek havalandırılır. Toprağın çok iyi bir şekilde sürülmesi gerekir.

Sürüm işleminden sonra bezelye ekimi yapılabilir. Tohum ekiminde iklime göre hareket edilir. Kasım ayından Mayıs ayına kadar bezelye ekimi yapılabilir. Toprak tavında ekimin yapılması gerekir. Ortalama 3-5 civarı derinliğe ekilmesi gerekir. Yağmur alımı kolay ve sulama imkânı yüksek arazilerde ekilmesi uygun görülür. Sıra ekimi 30-40 sıra üzeri beş on santimetre civarı olmalıdır.

Bezelye ekimi için çapalama

İlk haftalarda bitkinin yüzeye çıkması ile başlayan haftada gelişme çok yavaş olur. Bu nedenle toprağı havalandırmak ve yabancı otların bitkiye zarar vermesini önlemek için birinci çapa yapılır. Yaklaşık 20 gün sonra ise ikinci çapa yapılır. Bu çapa ile bitkilerin boğazları doldurulur. Çimlenme için iki çapa yeterli olacaktır.

Bezelye ekimi için herek verme

Sırık bezelyelere ikinci çapa sonrası zikzaklı gergin ipler ve kafesli tellerle herek verilir. Herek verilmesinin nedeni toprakta bulunan nemin ve rüzgârın bitkiyi olumsuz şekilde etkilemesini önlemektir.

Bezelye ekimi için sulama

Bezelye ekimi sonbaharda yapılır ve bitkinin gelişme dönemi yağışlı havalara denk gelir. Bu nedenle sulamaya neredeyse hiç ihtiyaç duyulmaz. Eğer bezelye ekimi ilkbaharda yapılırsa toprağın ihtiyacına göre belirli aralıklarla sulama yapılması gerekmektedir. Çiçeklenme dönemi öncesi ve meyve tutumu sonrası olmak üzere iki defa sulama yapılır.

Bezelye ekimi için gübreleme

Genellikle kendinden önceki bitkiye verilen gübreyle yetişen bezelye bitkisine kesinlikle çiftlik gübresi verilmemesi gerekir. Ayrıca bu bitki potasyum ve fosfat eksikliğine karşı duyarlıdır. Bu nedenle bezelye ekimi öncesinde toprağa 10 kg fosfor ve 20 kg potasyum verilmelidir.

Bezelye ekimi olgunlaşma ve hasat

Eğer bezelye hasat olgunluğuna erişmiş ise iki üç gün içinde hasat edilmesi gerekir. Kuru havalarda daneler hızlı olgunlaştığı için bezelyenin unlanmaması için zamanında hasat yapmak gerekir. Unlanan bezelye konservelik olur. Tendrometre denilen alet ile bezelyenin konserve uygunluğu ölçülür. Konservelik bezelyelerin hasadı makinayla bir defada yapılır.

Bunun yanı sıra bezelyeden ayrılan sap, yaprak ve daneler hayvan yemi olarak kullanılır.

Hasadı yapılan bezelyeler hemen piyasaya sürülür. Konservelik bezelyeler fabrikaya getirilerek daneleri ayıklanır. Pazara getirilen bezelyeler iki üç gün 5-10 derece sıcaklıkta bekleyebilir. Bekleme süresi uzadıkça bezelye zarar görür.
21.01.2024 14:45:54
Bezelye Ekimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bezelye Ekimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Bezelye Ekimi"
Bilgi için teşekkürler
Sedat . 15.11.2020 16:00:41

Bezelye Kaç Dakikada Pişer

Bezelye kaç dakikada pişer, bezelye bildiğimiz gibi yaz sebzesidir. Ancak kışın gerek konservesi gerekse dondurulmuş olanını da bulmak mümkündür. Bezelyenin ...
Devamını Oku

Dondurulmuş Bezelye Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş Bezelye Nasıl Pişirilir İlkbahar ve yaz mevsiminin enfes lezzetlerinden bir tanesi olan bezelye içerisinde bulunan nişasta, lif, antioksidan, kar...
Devamını Oku

Rüyada Bezelye Görmek

Rüyada Bezelye görmek, rüyanın içeriğine ve kim aracılığıyla görüldüğüne yönelik farklı biçimlerde açıklanabilir. Rüyada bezelye rastlamak rüya yorumcul...
Devamını Oku

Yem Bezelyesi Yetiştiriciliği

Yem bezelyesi yetiştiriciliği, aslında oldukça zahmetli bir iştir. Çünkü yetiştirilmesinde birçok farklı işlemleri bulunan yem bezelyesinin üretimi oldukça z...
Devamını Oku

Rüyada Bezelye Pişirmek

Rüyada bezelye pişirmek, sıkıntıdan sonra umduğu beceriye, uğraşarak aradığı paraya, zorluklarla rekabet ederek özlediği onura, uğraşarak kazandığı gali...
Devamını Oku

Bezelye Nasıl Haşlanır

Bezelye nasıl haşlanır, Bezelye pilavdan, böreğe kadar birçok yemek yapılırken kullanılan bir sebzedir. Bezelye lif bakımından çok zengin bir yiyecek olduğun...
Devamını Oku

Garnitürden Bezelye Yemeği

Garnitürlü bezelye tarifi, garnitürlü bezelye et yemeklerinin pilavların yanına çok yakışan yemeklerden biridir. Hazır garnitür kullanıldığı için oldukça pra...
Devamını Oku

Yem Bezelyesi

Yem Bezelyesi, Yem bitkilerinin büyük çoğunluğu baklagil ve buğdaygil ailelerine ait bitkilerdir. Baklagillerden olan yeşil yem bitkileri diğer yeşil yem bit...
Devamını Oku

Fırında Bezelye

Fırında bezelye, fırında bezelye oldukça sevilen lezzetli ve besin değeri yüksek yiyeceklerden biridir. Yapımı kolay olan bir tariftir. Tavuklu etli sebzeli ...
Devamını Oku

Bezelye Kaç Kalori?

Bezelye Kaç Kalori, diye sorulduğunda veya bezelye kilo sorununa neden olur mu sorusu bezelye tüketmeyi seven kişilerce ve kilo vermek amaçlı diyet yapa...
Devamını Oku

Bezelye Çeşitleri

Bezelye Çeşitleri, bezelye, baklagillerden taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da tek taneleri yenilen bir bitki türü. Farklı taç yapraklı iki çenekli ba...
Devamını Oku

Bezelye Konservesi Nasıl Yapılır

Bezelye Konservesi Nasıl Yapılır, Bezelye baklagillerden taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da sadece taneleri yenilebilen bir bitki çeşididir. Ayrca taç yap...
Devamını Oku

Rüyada Bezelye Ayıklamak

Rüyada bezelye ayıklamak, Maddi ve manevi yükü olan kişiden uzak durmaya, uzun bir çalışma ve bekleyişin sonunda az olan kazancın ya da malın artacağına...
Devamını Oku

Bezelye

Bezelye, Baklagilerden olan bezelye, kabuğu ile ya da yalnız taneleri ile yenilen bir bitki türüdür. Ayrıca taç yapraklı iki çenekli baklagiller familya...
Devamını Oku

Kuru Bezelye

Kuru bezelye, bilindiği gibi etli bir yemektir. Son derece lezzeti ile özellikle soğuk havalarda insanların tüketebileceği en güzel yemeklerden biri olan kur...
Devamını Oku

Fırında Etli Bezelye

Fırında etli bezelye, fırında etli bezelye yemeği lezzetli ve besleyici bir yemek çeşididir. Fırında yapıldığı için çok daha lezzetli pratik olur. Pilavların...
Devamını Oku

Bezelye Ekimi

Bezelye Ekimi, Bezelye iklim isteği bakımından seçici bir bitkidir. Bezelye serin iklim sebzesidir. Donma noktasına yakın düşük sıcaklıkl...
Devamını Oku

Sarı Bezelye

Sarı bezelye, köken olarak çıkış yere Avrupa ve batı Asyadır. Sarı bezelye ilk ve orta çağlarda orta ve Kuzey Avrupa'da yetiştiriliyordu. 11. Yüz yılda İngil...
Devamını Oku

Bezelye Kavurması

Bezelye kavurması, bezelye kavurması içerisindeki malzemelere göre bazen ana yemek bazen de ana yemek yanına meze olur. Her şekilde de oldukça lezzetli tarif...
Devamını Oku

Bezelye Yemek Çeşitleri

Bezelye Yemek Çeşitleri, birbirinden farklı olarak onlarca yemek çeşidi hazırlanabilen bezelye sebzesi dört mevsimde de kolaylıkla bulunabilen sağlıklı ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bezelye Kaç Dakikada Pişer
Dondurulmuş Bezelye Nasıl Pişirilir
Rüyada Bezelye Görmek
Yem Bezelyesi Yetiştiriciliği
Rüyada Bezelye Pişirmek
Son Forum Konuları
Dondurucudan Çıkartılan Bezelyeler Acıydı? Zehitlendik Mi?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024