{ "title": "Yem Bezelyesi", "image": "https://www.bezelye.gen.tr/images/Yem-Bezelyesi-81.jpg", "date": "19.01.2024 22:08:05", "author": "şahide yumlu", "article": [ { "article": "Yem bezelyesi, yeşil renkli ve kuru ot üretimi, hayvanları otlatmak veya bitkileri yetiştirmek için yeşil gübre yetiştirilir. Bir yıllık kullanılan yem bitkisidir. Birçok yörede (Külür veya kürül) isimleri ile adlandırılarak tarımı yapılır. Özelikle otu ve tanesi için yetiştirilmektedir, bütün çiftlik hayvanlarının bakılması ve beslenmesinde başarı ile kullanılır. Batı Avrupa ülkeleri soyanın yerine yem kullanır. Sığırlarda ve büyük baş hayvanlarda günde 3-4 kg kuru yem bezelyenin süt verimi ve kalitesini olumsuz etkilemediği belirtilmiştir. Hayvanları şişirme tehlikesi bulunduğundan dolayı tahıllarla karışım halinde verilmesi gerekir.

Yem Bezelyesi Ekim

Ekim zamanı bölgelere göre, değişmesiyle birlikte şubat sonu ve mart sonudur. Ekme şekli ve ekme aralıkları çeşit özelliğine, büyüklüğüne ve değerlendirilme şekillerine göre değişmektedir. Tohum ekim derinliği 3-5 cmr17'dir. Düz tarlaya ekilmelidir. Tohum üretimi için 12-15 kg/da tohum atılmaktadır. Serpme ekimlerde ot üretebilmek için 20-25, tohum üretimi yapabilmek için 15-20 kg tohum kullanılır. Belirli sıra aralığı 20-40 cm'dir. Tahıllarla karışık ekimde daha sağlam olabilmesi için saplı olması nedeniyle arpa tercih edilmekte ve dekara 7-9 kg arpa, 8-10 kg yem bezelyesi tohumunun ekilmesi önerilir.

Yem Bezelyesi Gübreleme: 

Aşılama yapıldıysa veya toprakta yeterli yoğunlukta bakterinin bulunduğu biliyorsak, ekim yaparken dekara verilecek 2-5 kg kadar başlangıç azotu yeterli olabilir. Yem bezelyesinin fosfora gereksinimi fazladır. Bu nedenle, özellikle kumlu topraklarda, sulanan alanlarda ve yağmurlu bölgelerde, dekara 5-10 kg civarında fosfor verilmesi önerilir. Toprak analiz sonuçlarına göre, diğer besin elementlerinin de eksikliği söz konusu olduğunda giderilme yoluna gidilir.

Yem Bezelyesi Hasat

Kuru ot amacıyla çiçeklerin başlangıcı ile %50 çiçeklendirme devresi arasında biçim yapılır. Ürün silaja işlenecekse şekil zamanı biraz daha geciktirilir. %50 çiçeklerime devresinde yapılan şekillerde, yaklaşık %20-22 ham protein içeren, 500-1000 kg/da kuru ot verimi alınır. Tohum için hasat zamanı ise alt baklaların sararmaya girdiği dönemdir.
" } ] }