{ "title": "Yem Bezelyesi Yetiştiriciliği", "image": "https://www.bezelye.gen.tr/images/yem-bezelyesi-yetistiriciligi.jpg", "date": "21.01.2024 09:31:53", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Yem bezelyesi yetiştiriciliği, aslında oldukça zahmetli bir iştir. Çünkü yetiştirilmesinde birçok farklı işlemleri bulunan yem bezelyesinin üretimi oldukça zaman almaktadır. Fakat insanların birçok zaman yem bezelyesi sayesinde gerek hayvancılıkta gerek ekonomik açıdan gördükleri faydalar nedeni ile tüm bu emekler boşa gitmemektedir. Günümüzde çokça üretilen yem bezelyesi bazı insanlar tarafından ne kadar ekonomik açıdan yetiştirilse bile kimi insanlar tarafından sadece kendi besledikleri hayvanlar için yetiştirilmektedir. Yem bezelyesi yetiştiriciliğinde en büyük amaç yeşil ve kuru ot yetiştirildiğinde en fazla verimi almaktır. Yem bezelyesi sonrasında yetiştiricilerin ellerine çok miktarda yeşil gübre geçer. Bu gübreler ise son derece verimlidir. Bu nedenle diğer gübrelere göre çok daha değerlidir. Yem bezelyesi aslında taneleri için ve otu için yetiştirilmektedir. Yem bezelyesi ülkemizde ve dünyada hemen hemen her çiftlikte kullanılabilen bir yem çeşididir. Bu nedenle üretimi günümüzde de çokça yapılmaktadır. Özellikle yem bezelyesi içerisindeki proteinin miktarının fazla olması nedeni ile bu yemlerin hayvanlar için etkisi büyüktür.

İklimi

Yem bezelyesi yetiştiriciliği daha çok serin iklimlerde verim elde edilen bitkilerden biridir. Serin ve nemli havaları çok seven bu bitkinin yetiştirilmesi bu gibi iklimlerde oldukça büyük etkiler göstererek hızlı bir gelişim göstermektedir. Yem bezelyesinde ekim dönemi toprağın 8-10 derece arasında olduğu zamanlarda yapılarak bu iklimin özelliklerinden faydalanılmaktadır. Yem bezelyesi yetiştiriciliği yapan kişilerin iklim olarak dikkat etmeleri gereken durumlardan biri ise toprağın pH değeri ve toprağın ağır olmamasıdır. Bu gibi durumlar genellikle yem bezelyesi yetişmesini zorlaştırmaktadır.

Bunun yanında yem bezelyesi üretilmeden önce toprağın iyi bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Bunun için ilk bahar döneminde toprağın azot bakımından iyice artması için önceki dönemin son baharında toprağa 20- 25 cm kalınlığında olacak kadar sürme işlemi yapılarak toprağın havalandırılması gerekmektedir. Bu işlemden son toprağın tam olarak düzeltilmesi gerekmektedir.

Ekim aşaması

Ekim aşamasında aslında ekim zamanı bölgelere göre farklılık göstermektedir. Fakat bu aşama genellikle ülkemiz koşullarında şubat sonu ve mart başı olacak şekilde yapılmaktadır. Yem bezelyesi yetiştiriciliği yapan kişiler toprağın en tav halinde iken ekim yapması gerekmektedir. Ekilen yem bezelyeleri toprağın 3 ya da 7 cm altında olmalıdır. Bu durumda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise ekilen alanın düz olmasıdır.

Gübreleme

Yem bezelyesi yetiştiriciliğinde en önemli şeylerden biridir. Aşılama sonrasında toprağın verimliliği yerindeyse ekim zamanında toprağa 2 ya da 5 kg kadar bir azot verilmelidir. Bu aslında başlangıç işlemidir. Bu durumun yanı sıra yem bezelyesinin fosfora çok fazla ihtiyacının olması nedeni ile 5 ya da 10 kg kadar fosfor gerekmektedir. Böylece yapılan ekimlerde son derece fayda alabilirler.

Hasat

İşte yapılan tüm emeklerin karşılığının alındığı aşama. Yem bezelyesi yetiştiriciliği yapan insanların en çok zorlandıkları fakat sona geldikleri için en çok sevindikleri aşama hasat aşamasıdır. Bu aşamada israf durumlarının meydana gelmemesi oldukça önemlidir. Kuru ot amacı ile dikilmiş olan yem bezelyelerinin %50 çiçeklenmesi durumunda hasat yapılabilir. Bu aşamada hasat edilen yem bezelyesinden protein açısından çok büyük faydalar alınabilir.

Bu durumun sonucunda yem bezelyesi yetiştiriciliğinde başarının sağlanmış olduğunu anlamak için yem bezelyesi miktarının 150 ile 300 kg olmalıdır. Elde edilen kuru ot miktarı ise 800 ile 1000 kg arasında olmalıdır.
" } ] }