{ "title": "Sultani Bezelye", "image": "https://www.bezelye.gen.tr/images/sultani-bezelye-1025.jpg", "date": "21.01.2024 22:06:54", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Sultani bezelye, kabuklarıyla birlikte tüketilen bezelye türüdür. Bir diğer adıyla yaprak bezelye olarak da bilinir. Bezelye baklagillerden olan bir bitki türüdür. Bezelye bitkisinin gövdesi bezelyenin ağırlığını kaldıramayacak kadar ince ve çok uzundur. Bezelyenin taneleri irili ufaklıkta bir kılıf içerisine dizilmiş gibidir. Bezelye bitkisinin dalları bahar aylarında beyaz çiçekler açar. İlkbahar ve yaz aylarının başlarında en verimli, en besleyici tanelerini verir. Bezelye çok eski çağlardan günümüze kadar çok uzun yıllardır yetiştirilmektedir. Ana vatanı Batı Asya ve Avrupa olarak bilinmektedir.

Bezelye çeşitlerinin ilkbahar ve sonbahar aylarında hasadı yapılır. Sultani bezelye ilk hasat zamanı toplandığı zaman fazla kılçığı olmaz ve yemeği çabuk pişer. İkinci hasat zamanı toplandığı zaman ise kılçıkları bıçakla alınır ve yemeğinin pişme süresi artar. Bezelyenin her çeşidi lif yönünden çok zengindir. Bu nedenle vücut için birçok yararlı ve koruyucu özelliği bünyesinde barındırır. Bunlar:
Bezelye vitamin yönünden de çok zengindir. İçeriğinde C vitaminin yanı sıra A vitamini, B6 vitamini, K vitamini, demir, fosfor, lesitin ve potasyum gibi mineraller bulunur.

Sultani bezelyenin kılçıklarının taze fasulye gibi ayıklanması gerekir. Yine aynı şekilde pişirmesi de taze fasulyeye benzemektedir. Sultani bezelye ile etli-etsiz, kıymalı-kıymasız şekilde tencere yemeği ve fırın yemeği yapılır. Aynı zamanda zeytinyağlısı ve kızartması da yapılır. Sultani bezelye kurutularak, dondurularak, konservesi yapılarak ileride tüketmek için saklanabilir. Taze bezelyenin su oranı yüksek olduğu için sindirimi daha kolaydır. Yapılan yemeklere örnek olarak sultani bezelye bastısı, soslu sultani bezelye, sultani bezelye çorbası, sultani bezelye salatası, sultani bezelye kızartması, kıymalı sultani bezelye, sultani bezelye kapaması, püreli sultani bezelye, sultani bezelye kavurması sayılabilir.

Bezelye çok kuvvetli bir besin olduğu için bazı kişiler bezelyeyi sindirmekte güçlük çekebilir. Bu durum farklılık gösterir ama bazı kişilerde bezelye tüketimi sonrası hazımsızlık yaşandığı da gözlemlenmiştir. O nedenle bezelye tüketimi yaz mevsiminde haftada bir, iki haftada bir şeklinde yapılmalıdır.
" } ] }