Sarı bezelye, köken olarak çıkış yeri Avrupa ve batı Asya taraflarıdır. Sarı bezelye ilk ve orta çağlarda orta ve Kuzey Avrupa ülkelerindeki insanlar tarafından yetiştiriliyordu. 11. Yüz yılın İngiltere'sinde de insanlar tarafından sevilerek yetiştirilmeye başlandı. Çok kolay bir şekilde yetiştirilmesi ve bakımının bir o kadar kolay olması insanları bu alana teşvik ediyor. Bu Sarı bezelyegünümüzde de her yerde ve her yörede yoğun bir şekilde yetiştirilmektedir. Sarı bezelyenin dışında sırık bezelyesi, araka bezelyesi, sultani bezelyesi olmak üzere pek çok bezelye çeşitleri bulunmaktadır. Tüm bu bezelye çeşitlerinde genel olarak aynı özellikler ve faydalar bulunmaktadır. Sizlerde sarı bezelyeyi isterseniz konserve olarak ister de kurutulmuş olarak tüketebilirsiniz özellikle de soğuk kış aylarında. Sarı bezelye bazen ezilerek kullanılsa da genel olarak bezelyeyi yemeklerde kullanılır.
Sarı Bezelye Faydaları Nelerdir?
Lif yönünden çok zengin olan Sarı bezelye, kalp ve damar hastalıklarının başlamasına büyük ölçüde engel olur. Bu durumun yanı sıra çoğu kişide özellikle de lif oranı yüksek olması sebebi ile kabızlık sorununu büyük ölçüde ortadan kaldırır ve sindirim sistemi üzerinde de çok büyük etkileri vardır.
Sarı bezelye, kan şekerini engelleyen ve kötü kolesterolü engelleyen ve düşürmesini sağlayan çok önemli bir bitkidir. Sarı bezelye yüksek oranda B1 vitamini içerdiğinden sarı bezelye insanların iştah açar ve uykularını düzene sokar.
Sarı bezelyenin bir başka faydası ise protein miktarının yüksek olmasından dolayı özellikle de spor yapan kişilerden çok büyük faydalar sağlamaktadırlar. Ayrıca iş hayatı yoğun olan insanların vücudunda ihtiyaç duyduğu protein sağlar
Ayrıca sarı bezelye, tehlikeli ve ölümcül olan kan kanseri, kansızlık, bağırsak kanseri gibi pek çok tehlikeli olan hastalıkların vücuda girmesini engellemektedir. Tabi sarı bezelyenin insan vücuduna sağlamış olduğu antioksiddan etkisi nedeniyle meydana gelmektedir. Bu etkisi ile özellikle kanser hücrelerinin vücuttan atılması üzerine etkiler yapar. Bu faydasından yararlanabilmek için sarı bezelye sık sık tüketilmelidir.