{ "title": "Kuru Bezelye", "image": "https://www.bezelye.gen.tr/images/kuru-bezelye-764.jpg", "date": "19.01.2024 09:38:42", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Kuru Bezelye, taze bezelyenin kurutulmuş şeklidir. Taze bezelye içerisinde yaklaşık olarak %80 civarında su barındırır. Bunun sonucunda 8 kilo taze bezelyeden 1 kilo kuru bezelye elde edilir. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün özü kalır. Bezelye bitkisi, kurutulmuş bezelye taneleriyle çoğaltılır. Aynı miktar taze bezelye tüketilmesiyle kurutulmuş bezelye tüketilmesi arasında besin değerleri açısından çok farklılık vardır. Kuru bezelye protein ve nişasta açısından taze bezelyeden daha zengindir. Diğer tüm posalı yiyecekler gibi kuru bezelyenin de tok tutma özelliği vardır. Kuru bezelye tanelerinin öğütülmesi sayesinde bezelye unu elde edilir. Bu un içeriğindeki besleyici özelliklerinden dolayı daha çok çocuk mamalarında tercih edilir. Kurutulmuş bezelye, yüksek lif içermesinin yanında iyi bir potasyum kaynağıdır. Bir su bardağı kuru bezelye kişinin alması gereken günlük potasyum ihtiyacının %20'sini karşılar. İçerdiği potasyum sayesinde kan damarı plaklarının büyümesini engeller. Kuru bezelye kansızlık riskini azaltır Karaciğerin çalışmasını düzene sokar. Bağırsak kanseri ve kan kanserine karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Ayrıca yüksek tansiyonu düşürmeye de yardımcı olur. Tüm bu yararlarının yanında içerdiği kuvvetli besin öğeleri sebebiyle bezelyeyi sindirmekte bazen güçlük çekilebilir. Bu sebeple kuru bezelye özellikle yaz mevsiminde haftada bir ya da iki kez tüketilmelidir.

Yaz aylarında taze olarak tüketilen bezelye sonbahar ve kış aylarında kuru bezelye olarak tüketilebilir. Tüm süpermarketlerden temin edilebilir. Kuru bezelye özel bir iklimlendirme gerektirmeden serin olan, kuru ve karanlık bir yerde hava geçirmez bir kapta iki yıla kadar saklanabilir. Ayrıca kuru bezelye tüm yıl boyunca da tüketilebilir. Diğer dondurulmuş ürünlere göre daha kolay ve daha sağlıklı ve daha masrafsız olduğu için sıkça tercih edilir. Kuru bezelye akşamdan su dolu kabın içinde ıslatılarak oda sıcaklığında 8-12 saat arası bekletilir. Islatıldıktan sonra ağırlığının iki misli kadar su çekerek taze bezelye formuna ulaşır. Böylece taze bezelyenin kullanıldığı tüm yemeklerde kullanılabilir. Bezelyenin birbirinden farklı çeşitli kullanım alanları mevcuttur. Bulgur ve pilav karışımları içerisinde tercih edilebilir. Diğer yandan et, tavuk, balık gibi proteinlerin yanında garnitür olarak ya da köfte harçları içerisinde kullanılabilir. İçerdiği yüksek protein açısından kuş ve evcil hayvan yemi içerisinde de kullanılmaktadır.
" } ] }