{ "title": "Konserve Bezelye", "image": "https://www.bezelye.gen.tr/images/konserve-bezelye-8482.jpg", "date": "20.01.2024 15:34:41", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Konserve Bezelye, baklagiller familyasına ait olan taze körpe kabukları ve iri taneleri veya yalnızca taneleri tüketilen bir bitki türüdür. İlkbahar ve yaz aylarında iki kez hasadı yapılabilen konserve bitkisi senenin dört mevsimi kullanılmak üzeri saklamak için konserve bezelye ve derin dondurucularda dondurularak saklanabilmektedir. Bezelye bitkisi iki çenekli ve taç yapraklı olarak adlandırılan baklagiller grubundan sarmaşık benzeri gövdesi ince ve uzun bitkinin ağırlığının kaldıramayacak kadar incedir. Meyve vermeden önce beyaz çiçeklerle bezenen bu bitki çiçeklerin ardından kese şeklindeki kabuğunun içinden iri taneli ve yuvarlak şekilde tohumlar bulundurmaktadır. İnsan sağlığı açısından pek çok faydalara sahip olan bezelye ile pek çok yemek çeşidi yapılabilmektedir. Bezelye bünyesinde barındırdığı yüksek oranda lif, vitamin minerallerle oldukça faydalı ve güçlü bir besin kaynağıdır. Taze veya sıklıkla konserve olarak farklı yemekleri yapılabilen konserve bezelye ile yapılan vereceğimiz tarifi sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Konserve Bezelye İçin Gerekli Malzemeleri
Konserve Bezelye Nasıl Yapılır?

Konserve bezelye yemeğimizi hazırlamaya öncelikle 1 kavanoz konserve bezelyeyi bir süzgecin içine açarak konserve suyunu süzerek başlayalım. Ardında bol su altına tutarak yıkadıktan sonra suyunun süzülmesi için bir kenarda beklemeye bırakalım. Konserve bezelye yemeğimizin sebzelerini hazırlamak için önce kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra ince yemeklik doğrayalım. Ardından havuç, domates ve patatesin kabuklarını soyarak aynı eşitlikte yemeklik küpler şeklinde doğrayıp sivri biberlerin çekirdek ve saplarını temizledikten sonra yemekli doğrayarak tüm sebzeleri hazır hale getirelim.

Daha sonra yemek tenceremizi ocağa alarak içine 2 yemek kaşığı tereyağı ve yarım çay bardağı zeytinyağı ilave ederek yağların ısınmalarını sağladıktan sonra 250 gr koyun kuşbaşı eti tencereye alarak etler bıraktıkları kendi sularını çekinceye kadar kavuralım. Kavrulmakta olan kuşbaşı etlerin üzerine doğranmış bir adet kuru soğanı ilave ederek soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım.

Kavrulmakta olan soğanların üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası ve yarım çorba kaşığı biber salçası ekleyip salçaların kokusu çıkıncaya kadar ezerek iyice kavuralım. Daha sonra üzerine doğranmış domates ve sivri biberleri de ekleyip birkaç kez çevirdikten sonra küp şeklinde doğranmış patates ve havuçları da tencereye ilave ederek sebzeleri yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar kavrulmaya bırakalım.

Daha sonra kavrulmakta olan sebzelerin üzerine önceden yıkayarak beklettiğimiz konserve bezelyeleri tencereye ilave ederek 3-4 dakika daha kavuralım. Daha sonra sebzelerin üzerini 2 parmak kadar aşacak şekilde sıcak ve yeteri kadar tuz ilave ederek konserve bezelye yemeğimizi sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirerek tencereyi ocaktan almadan hemen önce yarım demet ince kıyılmış dereotu ilave edip karıştırarak tencereyi ocaktan alarak sıcak sıcak mutlaka pirinç pilavı ile cacıkla birlikte servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }