{ "title": "Bezelye", "image": "https://www.bezelye.gen.tr/images/bezelye.jpg", "date": "19.01.2024 23:41:15", "author": "merve gündoğdu", "article": [ { "article": "Bezelye, baklagiller ailesinin taze, yeşil kabuğu ve küçük taneleri olan, sadece taneleri tüketilen bir bitki çeşididir. Ayrı taç yapraklı, iki çenekli baklagiller ailesinden tırmanıcı özelliği olan bir bitkidir. Bezelye adı verilen bu lezzetli ve çok besleyici sebze ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. Gövdesi çok uzun olup, bitkinin ağırlığını kaldıramayacak kadar incedir. Beyaz çiçek açan bir bitki olup, yuvarlak taneleri vardır. Meyvesi bakla veya fasulyeye benzeyen bu bitkinin tohumları bir kılıf içerisinde dizilmiş gibidir. Bezelye sebzesi çok eski dönemlerden bu yana yetiştirilmektedir. Bezelyenin ana vatanı Avrupa ve Batı Asya'dır. İlk ve orta çağlarda, Orta Avrupa ve Kuzey Avrupa'da, 21. Yüzyıldan sonra da İngiltere'de geniş ölçüde yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise dünyanın pek çok yerinde yetiştirilebilmektedir. Ülkemizde ise diğer sebzeler ve fasulye kadar olmamakla beraber bol miktarda yetiştirilen bir sebzedir.