{ "title": "Bezelye Yemeği Tarifi", "image": "https://www.bezelye.gen.tr/images/bezelye-yemegi-tarifi.jpg", "date": "20.01.2024 12:07:29", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Bezelye Yemeği Tarifi Resimli, yaz kış her mevsim sofralarımızı süsleyen bezelye, ilkbahar ve yaz aylarında semt pazarlarında ve marketlerde bol miktarlarda bulmak mümkündür. Yaz aylarında temin edilerek konserve şeklinde veya donduruculara koyularak kış ayları için saklanan bezelye sebzesi tıpkı tazesinde olduğu aynı lezzette tüketilir. Bezelye sebzesi bünyesinde barındırdığı yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi verir, uykusuzluğu düzene sokar, ruh sağlığı üzerinde olumlu etliler sağlamasının yanı sıra diyabet rahatsızlığı ve kalp rahatsızlıkları üzerinde birçok faydaları vardır. Ayrıca karaciğer sağlığına büyük faydaları olan bezelye sebzesi bazı farklı kanser türleri üzerinde de koruyucu nitelikleri olan bir sebzedir. Ana yemek olarak, salatalar da garnitür olarak meze çeşitlerinde kullanılabilen bezelye ile onlarca yemek çeşidi yapmak mümkündür. Bu yemekler arasında köfteli, tavuklu zeytinyağlı, etli, kıymalı çeşitleri hazırlanabilir. Dilerseniz bezelye yemeği tarifimizi resimli olarak birlikte hazırlayalım.

Bezelye Yemeği Tarifi Resimli İçin Gerekli Malzemeleri
Bezelye Yemeği Tarifi Resimli Nasıl Yapılır?

İlk olarak yemeğimizi hazırlamak için şayet bezelyeleri taze olarak kullanacaksak bezelyelerin kabuklarını temizleyerek başlayalım. Ardından ayıklanan bezelyeleri su içine alarak beklemeye bırakalım. Ardından yemeğimiz için gerekli olan sebzelerden patates ve havucun kabuklarını soyduktan sonra küçük küçük küp şeklinde doğrayalım. Bir adet kuru soğanı ince yemeklik doğradıktan sonra sivri biberleri de yemeklik olarak doğrayıp domateslerin kabuklarını soyarak küçük küpler halinde doğrayarak tüm malzemeyi hazır hale getirelim.

Daha sonra yemek tenceremizi ocağa koyarak içine 2 çorba kaşığı tereyağını ilave ederek yağın erimesini sağladıktan sonra üzerine 300 gr kuşbaşı şeklinde doğranmış koyun etlerini ilave ederek etler kendi sularını bırakıp çekinceye kadar arada bir karıştırarak kavuralım. Etler istediğimiz şekilde kavrulduktan sonra üzerine yemeklik doğranmış kuru soğan ve sivri biberleri ilave ederek soğanlar pembeleşinceye kadar kavurmayı sürdürelim. Soğanlar pembeleştikten sonra üzerine doğranmış domatesleri de ilave ederek domatesler diriliklerini kaybedinceye kadar kavurduktan sonra üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası ile 1 tatlı kaşığı kadar biber salçası ilave edip salçaları da ezerek kavuralım.

Ardından yemeğimizin harcı kavrulduktan sonra üzerine küp-küp doğranmış havuç ve patatesleri ilave ederek 10-15 dakika kadar kavurarak üzerine ayıklanarak suda bekleyen bezelyelerin suyunu süzdürerek tencereye ilave edelim. Yemeğimizi karıştırarak harmanladıktan sonra üzerine yeteri kadar tuz ilave edip tekrar bir iki çevirdikten sonra kavurma işlemine tekrar 5-10 dakika kadar daha devam ederek yemeğimizin üzeri 1-2 parmak aşacak kadar sıcak su ilave ederek orta ısıda tencerenin kapağını kapatarak 30-35 dakika kadar pişmeye bırakalım. Verilen sürenin sonunda yemeğimizin tuzunu ve suyunu kontrol ettikten sonra eğer suyu az kalmış ise üzerine bir miktar sıcak su ilave ederek bir iki taşım kaynatarak hazır hale gelen yemeğimizi ocaktan alalım. Ardından yemeğimizin üzerine incecik kıyılmış yarım demet dereotunu ve 1 çay kaşığı kadar karabiber ilave edip karıştırarak pirinç pilavı eşliğinde sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }