{ "title": "Bezelye Tarifi", "image": "https://www.bezelye.gen.tr/images/bezelye-tarifi(1).jpg", "date": "19.01.2024 16:29:50", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Bezelye tarifi, minik yeşil topları olan, kendine has bir tada sahip bezelye genellikle ilkbahar mevsiminde tüketilmektedir. Yemek olarak hazırlanabileceği gibi, bazı restoranlarda süsleme amacıyla kullanılan sebzelerden biridir. Hoş lezzeti ve görüntüsü haricinde sağlık açısından da çok faydalı bir besin maddesidir. Bezelye tarifine geçmeden önce faydalarına kısaca göz atalım;
Bezelye Nasıl Yapılır?

Klasik bir Türk yemeği olan bezelye farklı şekillerde hazırlanıp, tüketilebilir. Köfteli, sebzeli, tavukluk, kıymalı, kuşbaşı etli ve kemikli et ile farklı şekillerde hazırlanabilir. Bezelye tarifi oldukça basit bir yemek olduğu için daha önce hiç yemek yapmayanlar ya da öğrenciler bile kolaylıkla yapabilir. Bezelye tarifini aşamalar şeklinde olarak ayrıntılı bir şekilde yazımızın devamında bulabilirsiniz. Besleyici değeri yüksek bir sebze olan bezelye yapımında içerisine farklı sebzeler ve et eklendiği için besin değeri daha da artmaktadır. Bu nedenle özellikle çocukların beslenme listesine eklenmelidir. Bezelye tariflerinde taze bezelye, konserve bezelye ya da dondurulmuş bezelye kullanılabilir. Ancak mevsiminde en güzeli taze bezelye kullanmak, kışın ise dondurulmuş bezelye kullanmaktır. Bu şekilde yemek daha sağlıklı olacak ve faydalarından maksimum şekilde yararlanılacaktır.

Etli Bezelye Malzemeleri
Etli Bezelye Tarifi Nasıl Yapılır?

Etli bezelye için uygun bir tencerenin içinde taze bezelye haşlanır. Uygun bir tencerenin içine alınan bezelyelerin üzerini geçecek şekilde su ilave edilir. Bezelyeler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Yumuşayan bezelyeler soğuk suya tutularak bir süzgece alınır. Yemek tenceresinin içine sıvıyağ ve tereyağı alınır. Kısık ocakta yağlar birbiri ile karışacak şekilde ısıtılır. Kuru soğan soyulduktan sonra yemeklik doğranıp, ısınan yağda 3-4 dakika, rengi değişene kadar kavrulur. Kavrulan soğanın üzerine kuşbaşı doğranmış et eklenerek birkaç dakika birlikte kavrulur. Üzerine salça eklenerek kavurmaya devam edilir. Ardından ufak doğranmış kırmızı ve sivribiber eklenir. Patatesin kabukları soyularak küp-küp doğranır. Aynı şekilde domates ve havuçta küp-küp doğranarak tencerenin içine eklenir. Son olarak haşlanmış bezelye, baharatlar, tuz ve ince kıyılmış dereotu eklenir. Malzemeler hep birlikte birkaç dakika kadar daha kavrulur. Kavrulan malzemelere 2-2,5 su bardağı sıcak su eklenerek, tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ocakta etli bezelye yemeği 15-20 dakika kadar pişirilerek, yanında pirinç pilavı ile servise sunulur.

Afiyet olsun.

" } ] }