{ "title": "Bezelye Protein", "image": "https://www.bezelye.gen.tr/images/bezelye-protein(1).jpg", "date": "22.01.2024 01:19:59", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Bezelye Protein, Bezelye, demir, çinko, magnezyum ve potasyum mineralleri bakımından oldukça zengin, lif oranı da çok yüksek olan bir sebzedir. Bezelyenin karbonhidrat ve kalori değerinin yüksek olması nedeniyle kilo problemi olup diyet yapan kişilerin bezelyeyi diğer sebzelerden daha az tüketmesinde fayda vardır.

Bezelye sebzesinin yıkama, haşlama ve dondurma aşamalarından sonra az da olsa protein değerleri azalır. Bu nedenle sebzelerin taze tüketilmesi besin değerlerini yitirmemesi açısından oldukça önemlidir.

Sebze ve et yemeklerinde oldukça sık kullanılan bezelyenin içinde bulunan yeşil renkli tohumlar protein açısından oldukça zengindir.

Bezelye sebzesi yüksek miktarda protein ve nişasta içermesinden dolayı birçok insan tarafından vücut geliştirici bir gıda olarak tercih edilir.

Yaklaşık bir kâse bezelye içerisinde

%2 yağ, %7 karbonhidrat, %22 A vitamini, %97 C vitamini, %12 vitamin B6, %11 riboflavin, %15 niasin, %2 pantotenik asit, %12 magnezyum, %13 Bakır, %10 potasyum, %26 vitamin, %12 çinko, %16 fosfor vardır.

Yaklaşık 100 gram taze bezelye içerisinde

84 kalori, 14.4 gram protein, 0 kolesterol, 2 gram lif, 26 miligram kalsiyum, 1.9 miligram demir, 2 miligram sodyum, 0.35 miligram B1 vitamini, 0.14 miligram B2 vitamini, 2.9 miligram B3 vitamini, 35.5 miligram folik asit, 27 miligram C vitamini, 2.1 miligram E vitamini vardır.
" } ] }