{ "title": "Bezelye Nasıl Haşlanır", "image": "https://www.bezelye.gen.tr/images/Bezelye-Nasil-Haslanir-58.jpg", "date": "19.01.2024 21:56:26", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Bezelye Nasıl Haşlanır, Eski çağlarda Antik Roma ve Yunan imparatorlukları bezelyeyi genellikle tıbbi amaçlı kullanmışlardır. İçeriğindeki \"polifenol\" olarak adlandırılan madde ile kemikleri güçlendirdiğine inanılmıştır. Bu amaçla oldukça etkili olan bezelyenin yeşil tohumları proteinler ile yüklüdür ve diğer birçok besin bileşenlerini içerir. Bezelye her mevsimde rahatlıkla yemeği yapabilen bir gıdadır. Gerek çocuklar gerekse yetişkinler açısından içerisinde bulunduğu zengin lif kaynağından dolayı tüketilmesi gerekir. Birbirinden farklı olarak çok değişik yemek çeşitleri ile hazırlanabilen sağlıklı bir sebze türüdür. İster taze olarak ister kışın kullanmak amacıyla derin dondurucularda saklayarak veya konserve şeklinde tüketilebilir. Bilhassa meze çeşitlerinden salatalara, pilavlara ve farklı türleriyle de tavuklu, etli, köfteli ve zeytinyağlı olarak yapılabilir. Bezelye lif bakımından çok zengin bir besin maddesi olduğundan dolayı sağlık açısından yer aldığı katkıları üzerine içerdiği zengin besin kaynaklarından alır. Bezelye protein, demir ve sodyum içerdiği için özellikle tazeyken tüketilmesi tavsiye edilir. Konservesi yapıldığı gibi mevsiminden sonra da tüketilmesi için derin dondurucuda saklanarak istenildiği zaman tüketilebilir. Bilindiği gibi en çok konservesi yapılan sebzelerden biridir. Genelde kıymalı, etli veya zeytinyağlı olarak pilavların içerisine ve böreklere lezzet katar. Bunun için bezelyeyi daha sağlıklı bir şekilde tüketmek için zeytinyağlı yapılmasını uzmanlar tarafından şiddetle önerilir ve tüketilmesi ile oldukça faydalı bir besin maddesidir.

Bezelye Nasıl Haşlanır, Yöntemleri Nelerdir?

Bezelye garnitür için kullanılacaksa soğuk suyun içerisine biraz tuz ve bir miktar şeker atılarak kaynatılır. Bu suya bir tutam karbonat atılır ise bezelyelerin rengini daha canlı tutması için kullanılır. Bezelyeler yumuşayıncaya kadar haşlama süresi yaklaşık 30-40 dakikadır. Haşlanan bezelyeler süzüldükten sonra krema ile karıştırılır. Karıştırıcı yardımı ile bezelye püresi de yapılabilir. Özellikle et yemeklerinin yanında garnitür olarak da servis edilebilir. Ayrıca haşlanmış bezelyelere krema ve süt kullanarak mükemmel bir bezelye çorbası da yapılabilir. Bezelye bazı yemeklerde ilave olarak kullanılacaksa yine aynı yöntemle haşlanır. Şayet bezelyeleri daha sonra yemeğini yapmak üzere haşlayacaksanız haşlama süresi 20 dakika kadar yeter olur. Çünkü yemeğin içerine girdiği zaman pişmeye devam eder. Bir diğer yöntemde ise derin dondurucuda saklamak için haşlanır. Bunun için de şoklama uygulanan yöntem kullanılır. Bu işlem için öncelikle geniş bir tencere içerisinde su kaynatılır. Diğer tarafta da içerisine buz parçaları ilave edilerek soğuk su hazırlanır. Önce iç bezelyeler kaynayan suda 2-3 dakika kadar haşlanır. Süzülen bezelyeler hemen çıkarılıp, buzlu suya atılır. Buzlu sudan da alınıp süzüldükten sonra buzdolabı poşetlerine konulup derin dondurucu veya buzluğa kaldırılır.
" } ] }