{ "title": "Bezelye Besin Değerleri", "image": "https://www.bezelye.gen.tr/images/bezelye-besin-degerleri.jpg", "date": "20.01.2024 12:48:49", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Bezelye Besin Değerleri, taze yeşil kabuğu ile taneleri ya da sadece taneleri yenilen baklagiller familyasından ilkbahar ve yazın görülen sebzeye verilen isimdir. Gövdesi çok uzun ve ince, beyaz çiçekler açan, tanesi yuvarlak ve yeşil olan bu bitki bir kılıf içine dizilmiş gibi kabuğunda sıralı bir halde durmaktadır. Bezelye çok eski çağlardan buyana yetiştirilmektedir. Ana vatanı Avrupa ve Batı Asya olan sebzenin ilk ve orta çağlarda, Orta Avrupa ve Kuzey Avrupa'da yetiştirilirken XI. Yüzyılda İngiltere'de geniş ölçüde yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise dünyanın birçok yerinde yetiştirilebilmektedir. Türkiye'de başka sebzeler ve fasulye kadar olmamakla birlikte bol miktarda yetiştirilmektedir. Bezelye nişasta, lif, antioksidan, karoten ve protein oranı yüksek sebzelerdendir. Bezelyedeki C vitamini diğer baklagillere göre daha fazladır. İçeriğinde bulunan C vitaminin yanı sıra A vitamini, B vitamini, demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri de barındırmaktadır.

Bezelye Besin Değerleri, 100 gram için şöyle sıralanabilir; 84 kalori, 6,3 gram protein, 14.4 gram karbonhidrat, 0,4 gram yağ, 2 gram lif, 116 miligram fosfor, 26 miligram kalsiyum, 1.9 miligram demir, 2 miligram sodyum, 316 miligram potasyum, 35 miligram magnezyum, 0.7 miligram A vitamini, 0.35 miligram B 1 vitamini, 0.14 miligram B 2 vitamini, 2.9 miligram B 3 vitamini, 0,16 miligram B 6 vitamini, 35.5 miligram folik asit, 27 miligram C vitamini ve 2.1 miligram E vitamini.

Bezelye lif yönünden zengin olmasından dolayı kalp damar hastalıkları yönünden koruyucudur ve kan şekerini dengeleyici bir etki göstermektedir. Kolayca çözümlenebilen çeşitli lif maddelerini çok miktarda içerdiğinden, özellik ile kanda bulunan kötü kolesterolü düşürerek, kalp krizi geçirme riskini de azaltmaktadır. Yüksek orandaki lif, midede uzun süre kalmaktadır. Böylece kandaki şeker düzeyinin artma ve azalma eğilimini bir düzene sokarak bedenin enerji düzeyini sabit tutmaktadır. Ürik asit yönünden zengin bir besin olduğu için özellik ile kan ürik asit değerleri yüksek olan bireylerin sıklıkla tüketmemesi gereken besinlerdendir. Yüksek oranda B1 vitamini içeren bezelye, uykuyu da düzene sokmaktadır. İştahı açıcı ve insanın ruhsal durumunu düzelterek neşeli olmasını sağlamaktadır. Bezelye kansızlık ve kan kanserine karşı koruyucu bir özelliğe sahiptir.
" } ] }