{ "title": "Bezelye Besin Değerleri", "image": "https://www.bezelye.gen.tr/images/bezelye-besin-degerleri.jpg", "date": "20.01.2024 12:48:49", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Bezelye Besin Değerleri, taze yeşil kabuğu ile taneleri ya da sadece taneleri yenilen baklagiller familyasından ilkbahar ve yazın görülen sebzeye verilen isimdir. Gövdesi çok uzun ve ince, beyaz çiçekler açan, tanesi yuvarlak ve yeşil olan bu bitki bir kılıf içine dizilmiş gibi kabuğunda sıralı bir halde durmaktadır. Bezelye çok eski çağlardan buyana yetiştirilmektedir. Ana vatanı Avrupa ve Batı Asya olan sebzenin ilk ve orta çağlarda, Orta Avrupa ve Kuzey Avrupa'da yetiştirilirken XI. Yüzyılda İngiltere'de geniş ölçüde yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise dünyanın birçok yerinde yetiştirilebilmektedir. Türkiye'de başka sebzeler ve fasulye kadar olmamakla birlikte bol miktarda yetiştirilmektedir. Bezelye nişasta, lif, antioksidan, karoten ve protein oranı yüksek sebzelerdendir. Bezelyedeki C vitamini diğer baklagillere göre daha fazladır. İçeriğinde bulunan C vitaminin yanı sıra A vitamini, B vitamini, demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri de barındırmaktadır.