bezelye.gen.tr
bezelye

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Bezelye Yetiştiriciliği

Bezelye yetiştiriciliği, bezelye baklagiller içinde önemli bir sebzedir. İçeriğindeki karbonhidrat, protein, A, B, D vitaminleriyle beslenmede önemli bir yere sahiptir. Farklı türleri olan bezelyenin, 30-40 cm boylarında olan bodur türleri de vardır. Bunlar toprağa yayılarak ürün verir. Sırık bezelye de gövdeden çıkan sürgünlerle tırmanıcı türdendir. Bazılarında sadece taneler tüketilirken, bazılarında bezelyeler kabuklarıyla birlikte yenebilir.

İklim ve toprak isteği

Bezelye iklim olarak serin bölgeleri sever. Donma noktasına kadar düşük ısıya dayanabilir. Serin ve nemli bölgelerde daha iyi gelişirken, sıcak ve kuru bölgeleri fazla sevmez. Yetiştirilirken sıcaklık donma noktasının üstünde olması uygundur. Çimlenme sürecinde toprakta olan yüksek nem tohumu çürütebilir.

Bezelyede tohum ekiminde toprak sıcaklığı 7-8 derece olması gerekir. 2 derecede tohumun çimlenmesi mümkün olsa da, oldukça yavaş çimlenir. Çimlenme ile çiçeklenme döneminde sıcaklığın yaklaşık 15-18 derece olması, çiçeklenme ve olgunluk dönemi arasında 18-21 derece olması en uygunudur. Sıcaklık fazla olursa çiçeklenme kısa sürede olur. Çiçeklenme ve olgunluk arasında sıcaklık 10 dereceye düşerse bezelyenin daneleri olgunlaşmaz. Gelişme sürecinde sıcaklığın yüksek olması, uzun süre güneş alması uygun olmaz. Bu süreçte bezelye rutubet ve serin bir ortam arar. Yüksek sıcaklık ve kurak bir süreç bitkinin daha fazla güç harcamasına yol açar. Bu bezelyenin bodur kalmasına, meyvelerin yeteri kadar irileşmemesine neden olur. Hızlı ve zorunlu olgunlaşma yüzünden, bitkinin veriminde ve kalitesinde kayıplar yaşanır.

Bezelyenin gelişiminde ve veriminde ışık yoğunluğunun önemi büyüktür. Çiçek sayısının artması için, ışık yoğunluğu fazla olmalıdır. Serin ve yağışlı bir dönemde yetiştirildiğinden, su tutma kapasitesi fazla olan, alüvyal topraklarda daha iyi gelişir. 

Bezelye ekimi

Toprak ekimden önce sonbaharda 20-25 cm derinlikte olacak şekilde 1-2 defa sürülür.
Bezelye Yetiştiriciliği

Toprak düzeltilerek ekim için uygun hale getirilir. Tohumların ekimi iklim koşullarına göre yapılır. Erkenci ve yarı erkenci türleri Şubat ayı başından, 15 Mart'a kadar, yarı erkenci ve geçici türler Nisan ayı başına kadar, sıcağa dayanıklı olan türlerde 15 Nisan'dan itibaren ekilebilir.

Bezelyenin ekim şekli, ekim aralıkları türlerinin özelliklerine, işletme büyüklüğüne göre farklılık gösterir. Tohumun ekim derinliği yaklaşık 3-5 cm kadardır. Bezelyenin yetiştirme dönemindeyken düzenli yağış alan, yağmurlama sulama yapılan alanlarda düze ekim uygundur. Bezelye sırık türden olursa, masuralara ekim yapılması gerekir. Yerde yetişen bodur türlerde düz alana mibzer ile ekilmelidir. Düze ekilecek tohumlarda sıraların arası 30-40 cm olmalı, sıra üzeri 5-10 cm aralıklı olmalıdır. Sırık bezelyede sıra arası 50-80 cm arası, sıra üzeri de 15-25 cm arasında olmalıdır.

Bezelye toprak yüzeyine çıktığında, ilk hafta oldukça yavaş büyür. Bitki 4-5 yapraklı olduğunda, toprağın havalandırılması, kaymak tabakanın kırılması, yabancı otların temizlenmesi amacıyla ilk çapa yapılır. Bu yüzeysel olur ve köklere zarar verilmez. Bundan 20 gün sonra bezelyeler 25-30 cm boylanınca, yabancı otlar için ikinci çapa yapılır. Bu çiçeklenmeden önce yapılmalıdır. Bu şekilde iki çapa yapılması bezelye yetiştiriciliğinde yeterli olur. Sırık bezelye yetiştiriciliğinde ikinci çapayla birlikte herek verme uygulaması yapılmalı. Bunlar bitkinin rüzgardan zarar görmesine engel olur. Bezelye yetiştiriciliğinde çiftlik gübresi kullanılmamalıdır. Sonbaharda ekilen bezelyeler de yağışlar olacağından sulamaya gerek yoktur. İlkbaharda hava koşullarına göre sulama gerekebilir. Çiçeklenme öncesinde ve meyveden sonra en az 2 defa sulama olmalıdır. Olgunlaşan bezelyeler 2-3 günde hasat edilmelidir.

Yayınlanma Tarihi : 08.12.2015 16:50:04

Bezelye Yetiştiriciliği Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Bezelye Yetiştiriciliği"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bezelye Çorbası

Bezelye çorbası: oldukça lezzetli olan bezelye çorbası özellikle kış aylarında insana çok iyi gelmektedir.Malzemeler:500 gram bezelye1 adet patates1 adet soğan5 su bardağı suTereyağ1 yemek kaşığı un 100 ml kremaTuz KarabiberPul bi...

Zeytinyağlı Bezelye

Zeytinyağlı bezelye, Bezelye yaz kış rahatlıkla bulup yemeğini yapacağımız vitaminli bir gıdadır. Gerek çocuklar gerekse yetişkinler için içinde bulunduğu zengin lif kaynağından dolayı tüketilmesi gerekir. Kıymalı, etli yada zeyti...

Bezelye Yemeği Tarifi

Bezelye Yemeği Tarifi Resimli, yaz kış her mevsim sofralarımızı süsleyen bezelye, ilkbahar ve yaz aylarında semt pazarlarında ve marketlerde bol miktarlarda bulmak mümkündür. Yaz aylarında temin edilerek konserve şeklinde veya...

Kıymalı Bezelye

Kıymalı Bezelye, hemen hemen her mevsim rahatlıkla temin edilerek pişirilebilen bezelye yaz aylarında taze olarak tüketilebilirken kış aylarında ise konserve veya yaz aylarında dondurucularda saklanarak tıpkı yaz aylarında ol...

Bezelye Patates Yemeği

Bezelye Patates Yemeği,  bezelye yemeğinin içine bence en çok yakışan sebzelerden biridir patates. Bezelye yaparken mutlaka ama mutlaka patates koymanızı tavsiye ederim. Şimdi gelin tarifimize geçelim. Malzemeler3 su bardağı bezel...

Köfteli Bezelye

Köfteli bezelye, öğle ve akşam yemekleri için harika bir alternatif olacak ana yemek türüdür. Özellikle sade kıyma ya da parça et sevmeyen kişiler için ideal bir seçenektir. İçerisindeki köfteler sayesinde çocuklarında beğeneceği...

Fırında Tavuklu Bezelye

Fırında tavuklu bezelye, evinizde rahatlıkla yapabileceğiniz kolay, güzel bir tariftir. Tarifi kendinizi kendiniz geliştirebileceğiniz içine başka malzemeler de ekleyebileceğiniz bir yemek çeşitidir. Fırında Tavuklu Bezelye İçin M...

Bezelye Tarifi

Bezelye tarifi, minik yeşil topları olan, kendine has bir tada sahip bezelye genellikle ilkbahar mevsiminde tüketilmektedir. Yemek olarak hazırlanabileceği gibi, bazı restoranlarda süsleme amacıyla kullanılan sebzelerden biridir....

Bezelyenin Faydaları

Bezelyenin faydaları çok uzun zamanlardan beri araştırmacıların önemli araştırma konuları arasında olmuştur. Bezelye, bilindiği gibi baklagiller ailesi içerisinde bulunmaktadır. Özellikle doğal bir bitki olması nedeni ile bezelyen...

Bezelye Püresi

Bezelye püresi genellikle yemeklerin yanında garnitür olarak kullanılır. Aynı zamanda küçük çocuklarında yiyebileceği bir mama olarak da yapılan bir besindir.Bezelye püresi     Malzemeler,500 gram bezelye,4 su bardağı süt,1 çorba...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

bezelye, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018