bezelye.gen.tr
bezelye

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Bezelye Tohumu

Bezelye tohumu, Bezelye baklagiller ailesinden  taze, yeşil kabuğu ile taneleri ile yenilen şifa deposu olan yenilen bir bitkidir. Bezelye yediğimiz tanelerini ilkbaharda ve yaz aylarında vermeye başlar. Gövdesi çok uzun olan bitkinin çiçekleri beyaz olup, taneleri ise yuvarlaktır. Meyvesi fasulye ve baklaya benzer ve tohumları ise bir kılıf içinde dizilmiştir. Bezelye bitkisi çok eski zamanlardan beri yetiştirilmektedir. Bezelyenin ana vatanı Avrupa ve Batı Asyadır.  Avrupa'da  İngiltere de geniş ölçüde yetiştirilmektedir. Türkiye'de ise diğer sebzeler ve fasulye kadar olmasa da tüketimi karşılayacak kadar yetiştirilmektedir.

Tarla bezelyesi ve bahçe bezelyesi adları verilen bu bir yıllık otsu bitkinin birçok türü vardır. Bunlardan bazısı bodur bitki olup 30–50 cm boylanarak yeşil yapraklarıyla toprağa yayılıp zemini yemyeşil yapar. Bu türde yetişen bezelyelere tarla bezelyesi denmektedir. Çiçekleri sadece beyaz değil karışık renkte olup, taneleri basıktır. Sırık bezelyesi veya bahçe bezelyesi denilen bir diğer çeşidi ise gövdesinden çıkardığı sülüklerle tırmanıcı yapısı ile yanında uzun olan ne varsa, ona tutunur ve uzar.  Sırık bezelyenin taneleri yuvarlak ve çiçekleri ise beyazdır. 70–100 cm boyuna kadar uzarlar. sırık Bezelye türlerinden bazılarının sadece taneleri yenilir. Bazı bezelyeler de sert tabaka olan parşömen bulunmaz. Sultani bezelye adı verilen bu tür bezelyeler kabuğuyla birlikte yenmektedir. Bir başka çeşit ise taneleri büyük olan araka bezelyesidir.

Bezelye içinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde tam bir şifa deposudur. Nişasta, lif, karoten, antioksidan ve protein oranı çok yüksek bir sebzedir. Bezelye C vitamini bakımından diğer baklagillere göre daha çok zengindir.

Bezelye Tohumu

İçeriğinde  A vitamini, B vitamini, fosfor, demir ve potasyum gibi mineralleri de bulunmaktadır. Bezelye kalp ve damar hastalıkları yönünden çok zengindir. Bezelyenin diyabet hastaları için önemli bir faydası da kan şekerini dengeleyici bir yapısı vardır. Kansızlık ve kan kanserine karşı önleyici etki yapar. Kabızlığı da iyi gelmektedir. Bu kadar şifa deposu olan bezelye birçok çorba ve yemeklerde kullanılmaktadır. Bezelyenin taneleri öğütülerek un haline getirilir ve bezelye unu adı verilir.

Bezelyenin üretimi ise, bezelyenin taneleri kurutularak bezelye tohumları elde edilmektedir. Elde edilen bu tohumlar üretimin yapılacağı tarla yada bahçeye ekilir. İlkbaharda hasadı yapılan bezelyeler sonbahar aylarında, yazın hasadı yapılacak olanlar bezelyeler ise ilkbahar aylarında ekilir. Kışı çok sert geçmeyen yerlerde ilkbahar aylarında hasat alınacak şekilde ekilmeli, kışı sert geçen yerlerde ise, yazın hasadı yapılacak şekilde ekilmelidir. Bezelye tohumları, yaş toprağa ve çok sert soğuğa elverişli olmayıp, aynı toprakta üst üste ekilmeye de iyi gelmemektedir. Yani bezelye tarımı yapılacak yer bir sene nadasa bırakılması gerekmektedir.

Ekim elle yapıldığı zaman tohumların üzeri gübreli harçla bastırılması gerekir.  Seraya ekimde ise tohumlar 35–45 cm arayla 5–7 cm derine gömülür. Serpme ekimde ise sürülmüş tarlaya, serpme yöntemi ile tohum saçılır ve daha sonra tırmık ile tohumlar ekilir. Bir avuç çiftlik gübresi konduktan sonra her ocağa 3-4 tane tohum konularak çapa ile kapatılır. Bir dönüme makine ile 14–19 kg, serpme de ise 20–25 kg bezelye tohumu harcanır. Bezelye bol kireci olan toprağı sevmektedir. Düzenli bir şekilde sulama ister.

Yayınlanma Tarihi : 17.12.2015 10:42:07

Bezelye Tohumu Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Bezelye Tohumu"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bezelye Çorbası

Bezelye çorbası: oldukça lezzetli olan bezelye çorbası özellikle kış aylarında insana çok iyi gelmektedir.Malzemeler:500 gram bezelye1 adet patates1 adet soğan5 su bardağı suTereyağ1 yemek kaşığı un 100 ml kremaTuz KarabiberPul bi...

Zeytinyağlı Bezelye

Zeytinyağlı bezelye, Bezelye yaz kış rahatlıkla bulup yemeğini yapacağımız vitaminli bir gıdadır. Gerek çocuklar gerekse yetişkinler için içinde bulunduğu zengin lif kaynağından dolayı tüketilmesi gerekir. Kıymalı, etli yada zeyti...

Köfteli Bezelye

Köfteli bezelye, öğle ve akşam yemekleri için harika bir alternatif olacak ana yemek türüdür. Özellikle sade kıyma ya da parça et sevmeyen kişiler için ideal bir seçenektir. İçerisindeki köfteler sayesinde çocuklarında beğeneceği...

Bezelye Patates Yemeği

Bezelye Patates Yemeği,  bezelye yemeğinin içine bence en çok yakışan sebzelerden biridir patates. Bezelye yaparken mutlaka ama mutlaka patates koymanızı tavsiye ederim. Şimdi gelin tarifimize geçelim. Malzemeler3 su bardağı bezel...

Kıymalı Bezelye

Kıymalı Bezelye, hemen hemen her mevsim rahatlıkla temin edilerek pişirilebilen bezelye yaz aylarında taze olarak tüketilebilirken kış aylarında ise konserve veya yaz aylarında dondurucularda saklanarak tıpkı yaz aylarında ol...

Bezelye Yemeği Tarifi

Bezelye Yemeği Tarifi Resimli, yaz kış her mevsim sofralarımızı süsleyen bezelye, ilkbahar ve yaz aylarında semt pazarlarında ve marketlerde bol miktarlarda bulmak mümkündür. Yaz aylarında temin edilerek konserve şeklinde veya...

Bezelyenin Faydaları

Bezelyenin faydaları çok uzun zamanlardan beri araştırmacıların önemli araştırma konuları arasında olmuştur. Bezelye, bilindiği gibi baklagiller ailesi içerisinde bulunmaktadır. Özellikle doğal bir bitki olması nedeni ile bezelyen...

Bezelye Nasıl Yapılır

Bezelye Nasıl Yapılır, Bezelye oldukça sağlıklı ve yapımı kolay bir yemektir. Bezelye hafif bir yemek olması sebebiyle de kilo aldırmaz ve sindirim sorunu yaşatmaz. Bezelyenin tüketilmesi cilde ve saçlara da iyi gelmekte, cildiniz...

Fırında Tavuklu Bezelye

Fırında tavuklu bezelye, evinizde rahatlıkla yapabileceğiniz kolay, güzel bir tariftir. Tarifi kendinizi kendiniz geliştirebileceğiniz içine başka malzemeler de ekleyebileceğiniz bir yemek çeşitidir. Fırında Tavuklu Bezelye İçin M...

Etli Bezelye Kalori

Etli Bezelye Kalori; etli Bezelye, C, A ve K vitaminleri, demir, çinko, bakır mineralleri ve lif içeriği yüksek bir sebzedir. Etli olarak pişirilmesi protein, vitamin, mineral değerini artırmaktadır. Nişastalı sebze içeriği nedeni...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

bezelye, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Şubat - 2018